Prva nedjelja došašća (A)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju:   U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.“ „ Bdijte dakle jer ne znate u koji dan  Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dao prokopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.“  Riječ Gospodnja.

1-dosasca

Komentar: MOJ TRANSPARENT

Dovoljno je otići na željeznički kolodvor ili u zračnu luku da vidimo kako ljudi neprestano nekoga ispraćaju uli dočekuju. Mi smo vjernici ispratili jednu liturgijsku godinu i ušli, vremenom Došašća, u novo iščekivanje. Oni na kolodvorima i aerodromima često u rukama nose veliki transparent s imenom osobe koju očekuju, kako bi ih ona lakše zapazila i prepoznala u mnoštvu, ali i da bi već iz daljine zapazila spremnost i radost zbog svoga dolaska. Mi očekujemo dolazak Isusa Krista u povijesnom kontekstu rođenja u Betlehemu, ali u konačnici čekamo i njegov slavni dolazak na svršetku povijesti, eshatološki dolazak.

To očekivanje odražava se u našoj radosti i budnosti a nikako u strahu. Radost zbog Isusova rođenja prožima naš život i naše djelovanje u vremenu, kako bismo bili spremni s njime nastaviti život u vječnosti. U današnjem Evanđelju Isus govori o kradljivcu. Kradljivac ne najavljuje svoj pohod nego dolazi iznenada, onda kad su i stražari pomalo umorni i pospani. Budnost došašća izražena je u ljubavi. Ljubav prema onome koji dolazi potiče nas na budno djelovanje, molitvu, promjenu života, okretanju i ispitivanju svoje nutrine u odnosu prema Bogu i čovjeku.

Mise zornice, božićna iskrena ispovijed, dobra djela, djela milosrđa, otvorenost za druge, samo su neki od načina naše budnosti. Pokušajmo ovog Došašća na stablo naše duše svaki dan objesiti jednu kuglicu dobrote i bit će to prekrasan bor uz Isusovu štalicu. Ispišimo Njegovo ime na naš životni ‘ transparent’ i ponosno ga nosimo, usprkos svim protivljenjima današnjeg svijeta.