Redovništvo – znak osporavan u duhu svijeta

FOTOGALERIJA

KARDINALOVA HOMILIJA

KARDINALOVA HOMILIJA – AUDIO

Euharistijskim slavljem koje je na blagdan Prikazanja Gospodinova 2. veljače 2016. godine u zagrebačkoj prvostolnici predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svečano je zaključena Godina posvećenog života.

U svojoj je homiliji Kardinal istaknuo kako je Godina posvećenog života pomogla da u našoj Crkvi još jače zasja ljepota i svetost posvećenog života. Osvrćući se na evanđeoski ulomak (Lk 2, 22-40) u kojem Isusovi roditelji četrdeset dana nakon rođenja prvorođenca dolaze u hram i prikazuju dijete Bogu, Kardinal je kazao kako se Isus pokazuje kao pravi Božji znak upravo uzimajući na sebe, privlačeći na sebe, protivljenje Bogu sve do protivljenja križu. Isus je znak osporavan, kao i redovništvo u odnosu na duh svijeta – rekao je.

Govoreći o pozivu koji se očituje u prvom liturgijskom čitanju iz poslanice Hebrejima (Heb 2, 16-17), koja naglašava povjerenje s kojim se trebamo približavati prijestolju milosti, Kardinal je naglasio kako su se upravo redovnice i redovnici s velikim povjerenjem približili Kristovu Križu, njegovu Presvetom Srcu, njegovoj božanskoj prisutnosti u svetoj Euharistiji.

Pozvani smo iz dana u dan pohađati školu povjerenja u Božje milosrđe. To je škola kršćanskoga života koju se polazi cijeli život. Božje milosrđe nas nikada ne odbija. Što smo bliži Bogu, bliži smo i sebi samima, bliži smo onima s kojima zajedno živimo, svojoj braći i sestrama u Kristu. To je tajna našega duhovnog rasta i naše kršćanske plodnosti – napomenuo je.

Za rast i napredak u zajedništvu, nastavio je Kardinal, nije dovoljno samo osobno obraćenje, nego se traže i zajednički znakovi promjena, nije dovoljna samo osobna molitva, nego potrebno je da se i kao zajednice otvorimo zajedničkoj molitvi, nije dovoljno samo osobno nastojanje oko svetosti, nego se traži da kuća u kojoj se živi postane prava dvorana, cenakul zajedništva, kako bi se dalo vidljive znakove svetosti koju se živi zajedno s braćom i sestrama.

Na kraju svoje homilije Kardinal je zahvalio redovnicama i redovnicima te svim Bogu posvećenim osobama, za njihovo svjedočenje i apostolsko djelovanje u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Crkvi u hrvatskom narodu.

Kad vas ne bi bilo, naša bi Hrvatska bila siromašnija – istaknuo je Kardinal, zaključujući da posvećene osobe svjedoče iskustvo milosti, milosrđa i Božjeg opraštanja, jer su pozvane unositi u srce molitve nade, žalosti i tjeskobe ljudi, osobito onih koji su daleko od Boga.

Prije završnog blagoslova i nakon molitve za obnovu redovničkih zavjeta, prigodnu riječ uputila je dopredsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica časna majka Miroslava Bradica, koja je kazala kako svojom redovničkom posvetom i konkretnim svjedočanstvom milosrđa i ljubavi žele biti ključ koji otvara vrata neba. Redovnicima, redovnicama i svim Bogu posvećenim osobama još se jednom obratio kardinal Bozanić rekavši da je redovništvo, kao i svako duhovno zvanje, svjedočanstvo o Božjoj prisutnosti u našoj sredini, da nas Bog ne napušta, da je Bog s nama.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije