Središnja proslava župne zaštitnice i obnova bračnih zavjeta

Od 18. do 20. svibnja u Župi Svete Jelene Križarice održana je trodnevna duhovna priprema uoči župnog blagdana ujedno 360-e obljetnice od osnutka župe i 220 godina od početka izgradnja župne crkve. Duhovnu obnovu predvodili su vlč. Željko Horvat i mons. Ivan Miklenić kanonik zagrebačkog Prvostolnoga kaptola, zagorski arhiđakon i glavni urednik Glasa Koncila koji su se rado odazvali na poziv župnika vlč. Marijana Culjaka.

Vjernici su mogli čuti nadahnute i vrlo sugestivne propovijedi i pridružiti se molitvi za duhovnu obnovu i rast naše župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta.

Uoči proslave dana Župe i  Grada Zaboka u nedjelju 20. svibnja misno slavlje predvodio je mons. Ivan Miklenić uz koncelebraciju preč. Silvija Milina, dekana senjskog i župnika u Sv. Jurju, domaćeg sina svećenika vlč. Tomislava Krajačića i župnika Marijana Culjaka.

Pred našim očima stoji čudo Pedesetnice kada je Duh Sveti sišao nad apostole i ispunio ih svojom božanskom snagom. Ovdje vidimo čudo, jer kad Duh Sveti dolazi stvara zajedništvo i ujedinjuje osobe, a ukida dijeljenja i mržnje. Gdje ljudi nisu sposobni praštati, tamo ne može doći Duh Sveti. On ne može doći tamo gdje vladaju egoizam i sebični interesi, gdje čovjek ne želi zajedništvo. Znakovi koji pokazuju da negdje nema Duha Svetoga su dijeljenje među ljudima, mržnja, svađe, ratovi. Praštanje i pomirenje su preduvjeti da bi Duh Sveti mogao ispuniti nečije srce. A znak djelovanja Duha Svetoga bila je unutarnja promjena koja se vidjela na ljudima. A zato se od nas traži otvorenost, poniznost duha i malenost. Duh Sveti treba ispuniti naše biće kako bi svakom čovjeku s kojim se susretnemo postali navjestitelji, svjedoci Božje ljubavi, donositelji mira i svjedoci onog puta koji nam je Isus pokazao, koji vodi do samog izvora života, izdvaja mons. Ivan Miklenić.

Obitelj je neophodno dobro naroda, neizbježan temelj društva i veliko blago supružnika kroz čitav njihov život. Naviještati potpunu istinu o obitelji, utemeljenoj na braku poput domaće Crkve i svetišta života, velika je odgovornost sviju nas, ali vi ste to dragi slavljenici potvrdili svojim životom i primjerom. Obitelj može napredovati, rasti i razvijati se ako omogući da u nju uđe pomoć odozgo, od Boga. Teško je nositi život bez vjere, teško je izdržati kušnje bez snage i milosti. Toga smo svjesni kao vjernici koji to možemo i svojim iskustvom potvrditi.

I sveta Jelena nosila je križeve života. Od marljive radnice u gostinjcu do supruge rimskog konzula, odbačene majke i ponižene služavke, bila je blagoslov siromasima i nevoljnima. Nakon smrti supruga sin Konstantin uzima je na carski dvor i pokušava joj nadoknaditi sve što joj je život uskratio. No i tu ona ne miruje. Kao da joj nije dosta njezinih križeva iskapanjem na brdu kraj Jeruzalema pronalazi Kristov Križ. U tom znaku poniženja pronalazi nagradu za svoju vjernost i vjeru u Boga.  Zato nam njezin tegoban ali uzoran život svijetli kao svjetionik nad valovljem zloća i moralnih trauma današnjice. Nad svima nama neka bdije zaštita njena – zaključuje homiliju mons. Miklenić.

Nakon popričesne molitve uslijedila je zahvalna molitva BRAČNIH PAROVA koju je napisao župnik Marijan Culjak a njih ukupno 20-st je ponavljanjem i zahvaljivanjem izrečenih riječi obnovilo svoju vjernost koju su si obećali na dan svoga vjenčanja.

Svoje obljetnice proslavili su:

10-u obljetnicu: Nada i Marko Bilić, Martina i Damir Krušlin i Tamara i Ivan Papišta.

15-u obljetnicu: Slađana i Danijel Prekratić

20-u obljetnicu: Nikolina i Drago  Brlek i Mirjana i Željko Fijačko

25-u obljetnicu: Snježana i Darko Gašpar 

30-u obljetnicu: Katarina i Branko Tompić i Suzana i Robert Šamec

35-u obljetnicu: Draženka i Milan Sinković

40-u obljetnicu: Zdravka i Ivan Vrhovec i Zdenka i Petar Jadek

45-u obljetnicu: Marija i Rudolf Tuđa i Biserka i Zlatko Jerneić

50-u obljetnicu: Katarina i Mirko Lihter, Jelka i Martin Mikulec, Marija i Stjepan Huić, Slavka i Jure Vrdoljak, Ana i Petar Tršinski i Nevenka i Juraj Herceg.

Svakom od bračnih parova osobno je čestitao mons. Milenić uručivši im prigodne zahvalnice i poklon  u ime župne zajednice svete Jelene Križarice  koje je pripremio svojim umjetničkim rukama vlč. Marijan Culjak.

Naši gosti župljani župe sv. Jurja iz Senja u sklopu misnoga slavlja otpjevali su nam poznatu njihovu pjesmu “Gospe ribara težaka” te oduševili sve nazočne svojim skladnim glasovima.

Nakon slavlja uslijedila je procesija oko župne crkve u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a Zabok i Pavlovec, kuburaši, koji su svojim pucanjem obilježili samu večer proslave, lovci te članice udruge sv. Marta u zagorskim narodnim nošnjama.

Na kraju domaćin susreta župnik vlč. Marijan zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na prekrasnom danu, zatim propovjedniku na nadahnutim riječima, kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašu kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.

Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao župni zbor.

Grad Zabok već je tradicionalno počastio sve vjernike i građane prigodnim domjenkom na čemu im zahvaljujemo. 

Na samu svetkovinu svete Jelene Križarice u utorak 22. svibnja misna slavlja su u 10:00 i 18:00 sati.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije