Susret ministranata Krapinskog dekanata

SVETI KRIŽ ZAČRETJE (IKA) 

05.11.2022. / 19:34

Po geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite“ (Rim 12,12) održan je u subotu, 5. studenoga , u župi Uzvišenja Svetog Križa u Svetom Križu Začretje, dekanatski susret ministranata Krapinskog dekanata. Na susretu su bile prisutne župe Krapina, Petrovsko, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće.

Susret je započeo u 10 sati u prostorijama župe Sveti Križ Začretje pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od ove pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako da je susret bio obilježen i upoznavanjem ministranata sa misijskom djelatnošću te njihovim mogućim angažmanom u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja bila su trojica sjemeništaraca te nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali već spomenuti animatori. Na susretu je sudjelovalo 31 ministrant: 27 osnovnoškolaca i 4 ministranta srednjoškolca iz 9 župa Krapinskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedila je prigodna kateheza koju je vodio vlč. Pavlaković.

Cilj je bio upoznati život i djelo mlade laikinje Jeanne Bigard koja je zaslužna za osnivanje Papinskog misijskog djela sv. Petra apostola, a zatim su ministranti pobliže upoznali na koji način postati duhovna i materijalna potpora u ostvarivanju već spomenutog Djela. Potom je uslijedio odlazak u župnu crkvu i priprema za sakrament svete ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili preč. Vladimir Drnetić, domaći župnik i dekan te vlč. Luka Slijepčević, župnik u Velikom Trgovišću, trajalo je euharistijsko klanjanje nadahnuto djelima bl. Pauline Jaricot koje je predvodio povjerenik Pavlaković.

Vrhunac susreta bila je misa koju su, s početkom u 12.15, slavili u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa. Predvoditelj slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s vlč. Lukom Slijepčevićem, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori uz pratnju na gitari sjemeništarca Kristijana Vrbanca. Na koncu misnog slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II.

Po završetku mise uslijedio je ručak u organizaciji župe domaćina, a potom se druženje nastavilo u prostorima župnog pastoralnog centra kroz igre i ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Dječaci sedmog i osmog razreda, njih dvojica, imali su i kratki susret s vlč. Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

U 16 sati započela je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici sjemeništaraca, a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom misijskih nagrada svim sudionicima. Plan dekanatskih susreta ministranata u tekućoj pastoralnoj godini moguće je pogledati na službenom Internet portalu Zagrebačke nadbiskupije ili Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.