Sveta Obitelj Josipa, Marije i Isusa

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Kad mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani«, reče, ­»uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja – da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga. Nakon Herodova skončanja, gle, anđeo se Gospodnji javi u snu Josipu u Egiptu: »Ustani«, reče, »uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni ­koji su djetetu o glavi radili.« On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku. Ali saznavši da Arhelaj vlada Judejom namjesto svoga oca Heroda, bojao se poći onamo pa, upućen u snu, ode u kraj galilejski. Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret – da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin. Riječ Gospodnja.

KOMENTAR:      SVETE OBITELJI

Posljednja nedjelja u godini, pa tako i ova današnja, posvećena je Svetoj Obitelji Isusa, Marije i Josipa. Da li je to baš reprezentativna obitelj? Ako ju gledamo previše idealizirano onda je ona daleko od nas i nestvarna. Bilo je tu problema istih koje more i nas danas. Zaručnica Marija ostaje trudna prije braka. Zaručnik namjerava pobjeći. Napad i osuda rodbine i susjeda, ogovaranja, prezir… izgnanstvo, beskućništvo, imigracija … Sve što muči današnje obitelji mučilo je i njih. Uzor su nam u međusobnom povjerenju i povjerenju u Boga. „Neka mi bude po Riječi Tvojoj“! Današnja svetkovina želi primjer Svete nazaretske obitelji istaknuti kao uzor svim kršćanskim obiteljima: želi naglasiti važnost vjernosti Bogu i njegovoj volji, što predstavlja temelj svakog sretnog obiteljskog života. Želi istaknuti ljubav prema životu i spremnost na žrtvu u službi života: želi podsjetiti na ljepotu skladnoga odnosa roditelja i djece te zajedničku sreću koja iz toga proizlazi. Kad je u obitelji ljubav, onda je tu i snaga za žrtvovanje, onda je tu i strpljivost u nevoljama; onda će se naći zajednički jezik između roditelja i djece. Tada  je svima lijepo, tada se svi osjećaju ugodno: nisu smetnja i opterećenje jedno drugom, već dar i blagoslov! Zašto je danas sve manje takvih obitelji? Što je danas s obitelji? O krizi obitelji danas se govori posvuda i na svim razinama. Svi se zapravo pitaju: Što se na tom području prolomilo da obitelj više nije ono što je nekada bila.

Roditeljima je povjeren odgoj djece. Ta roditeljska zadaća je temelj roditeljstva.  Svi drugi ljudi uključeni u odgoj, prvenstveno vrtići i škola, smiju tek biti pomoćnici roditeljima u njihovu odgoju. Odgoj djece nije samo dražesna i idilična epizoda, nego prečesto zahtjeva mučne odluke i čvrstoću stava. Djeca su prvenstveno radost, ali ponekad nas svojim odlukama, postupcima, opredjeljenjima i stavovima itekako brinu. Ono što je u takvim trenucima najvažnije jest svijest o potrebi ljubavi prema djetetu u svakoj situaciji. Roditelji su dužni djetetu osigurati sve što mu je potrebno i sve što mu koristi a ne sve što mogu i što dijete poželi.