Trideset i druga nedjelja kroz godinu (B)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

 U ono vrijeme: Govoraše Isus mnoštvu u pouci svojoj: »Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!« Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: »Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.« Riječ Gospodnja.

 

KOMENTAR:DVIJE UDOVICE

U Svetom Pismu udovice su obično ugrožene i siromašne osobe, prepuštene na milost i nemilost drugih jer nemaju svoga zaštitnika – supruga. Prema njima se često odnosilo kao prema manje vrijednim osobama, osobito ako su bile starije i bolesne.Udovica iz Ilijinog vremena stavljena je kao primjer bogoljubnosti a time i čovjekoljubnosti. U vrijeme velike suše i gladi kada se Ilija zatekao u izgnanstvu zbog poganske kraljice Jezabele, udovica, premda druge vjere i drugog naroda, dijeli s prorokom posljednje zalogaje ne pitajući za plaću i nagradu. Bog, koji nikome ne ostaje dužan ni čašu hladne vode, čudesno je po Iliji nagrađuje.

Druga udovica iz Isusova vremena otkida od same sebe i daruje milostinju u Hramu. Ona je čista suprotnost farizejima koji su davali velike priloge u hramsku riznicu ali s namjerom da ih se vidi i da se o njima govori kao dobrim vjernicima. Isus prezire i osuđuje takvu lažnu pobožnost jer tu je isključena svaka ljubav prema Bogu i prema čovjeku nego je sve dobro odglumljena i isplanirana vanjština s namjerom da budu hvaljeni kao dobri i darežljivi vjernici.

Isus naglašava skromni dar udovice kao najveći jer je dar od srca. Ono što se daruje sa srcem postaje čisto zlato u Božjim očima makar to ljudi ponekad i omalovažavali.