U župi Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju započelo obilježavanje proslave župnog blagdana smotrom zborova

Uoči blagdana Uzvišenja svetoga Križa, u Župi Sveti Križ Začretje u utorak 5. rujna molitvom krunice i misnim slavljem počela je devetnica kao priprema za proslavu župnog blagdana “Križove 2023.”. Nakon mise u župnoj crkvi održana je Smotra mješovitih zborova.

Euharistijsko slavlje na početku devetnice predvodio je vlč. Matija Knok, pastoralni pomoćnik u Župi Muke Isusove u Zagrebu – Vukomerec.

U propovijedi vlč. Matija je istaknuo da je ovaj evanđeoski ulomak kojeg smo čuli dobra prilika da promišljamo koliko mi u svojem životu činimo dobro za druge. U Isusovo doba kao i u naše dane u svijetu postoji zlo: postoje nepravde, laži, ugnjetavanja i iskorištavanja drugoga. To je zlo odraz čovjekove unutarnje podjele i borbe zla u samom čovjeku kao pojedincu i kao zajednici. Čovjek se sam ne može osloboditi tog zla. Treba nam Božja riječ ali i hrabrost i ustrajnost da činimo dobro, da postanemo bolji jedni prema drugima. Danas na prvi dan devetnice spominjemo se svete Majke Tereze iz Kalkute. Ona je svetica koja je uvijek ustrajala na putu Božjem i činila dobro za druge usprkos poteškoćama s kojima se suočavala ali kroz molitvu i žrtve za druge ustrajala je na putu dobra upravo zbog ljubavi prema čovjeku. Imajmo i mi tu ljubav, strpljivost i ustrajnost za nasljedovanje tog puta u ovom uzburkanom vremenu kojem živimo a na tom putu neka nas prati zagovor naše nebeske Majke Marije i blaženog Alojzija Stepinca – zaključuje homiliju vlč. Knok.

Na smotri uz domaćine župni mješoviti zbor župe Uzvišenja Svetoga Križa koji su pjevali na misom slavlju nastupili su ovi zborovi: Zbor župe Presvetog Trojstva – Krapinske Toplice, Zbor župe sv. Jelene Križarice – Zabok, Mali zbor Velikog Srca – iz župe sv. Mihaela arkanđela – Mihovljan, Župni Zbor Sv. Ane – Rozga i župni Zbor Presveto Trojstvo – iz Kraljevca na Sutli, Zbor Majke Božje Snježne Belec i Zbor sveti Dominik – Konjščina te Zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela „Lilium“.

Na kraju misnoga slavlja župnik i dekan Krapinskog dekanata preč. Vladimir Drnetić zahvalio je svima na toj prekrasnoj večeri te uručio simbolične poklone voditeljima župnih zborova.

Domaćin susreta preč. Drnetić već četvrtu godinu zaredom nastoji da ovo bude tradicijski susret koji će okupljati zborove s područja dekanata ali daljnje i šire okolice Zagorja.

Program devetnice nastavlja se i u narednim danima prigodnim duhovnim sadržajima.

Darko Fiket, župni suradnik