Velika župna obitelj oprostila se od dugogodišnjeg župnika vlč. Marijana Culjaka

Svečanim misnim slavljima u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice, vjernici župe Zabok zahvalnim misnim slavljima za 25. godina služenja oprostili su se u nedjelju 7. kolovoza 2022. godine od svoga dugogodišnjeg župnika vlč. Marijana Culjaka, a dosadašnjeg supsidijara imenovanog po dekretu od 29. lipnja 2021. godine.

Misna slavlja predslavio je vlč. Culjak uz koncelebraciju župnika Branka Riseka, dekana Krapinskog dekanata preč. Vladimira Drnetića, vlč. Željka Horvata, župnika župe sv. Barbare mučenice u Bedekovčini i domaćeg sina don. Stjepana Lončara.

Kada si postavimo pitanje što je to na ovome svijetu toliko sigurno da se možemo u to potpuno pouzdati nećemo naći pozitivan odgovor – započeo je svoju homiliju vlč Culjak. Sve je kratkotrajno, vremenito, prolazno, danas imamo jedne planove, sutra staramo druge, neke uspijemo ostvariti a neke nećemo nikada jer nismo mi ti koji odlučujemo o životu i smjeru našega života. Sveti Pavao u današnjoj Poslanici poziva nas vjeru. Vjera je ta jedina sigurnost koju čovjek ima u sebi, jer kad ne bi imali vjere i povjerenja da Bog vodi čovjeka i ljudsku povijest onda bi život bio tegoban, mukotrpan i besmislen no znamo da nas Bog voli i prati na svim životnim putevima. Također u evanđelju kojem smo slušali danas Isus nas poziva na vjernost i taj poziv potkrepljuje konkretnim primjerima iz života. Čuli smo poziva na budnost i što to konkretno znači – biti budan znači neprestano zavirivati u svoju nutrinu, koliko nam znači Bog u životu, moje pouzdanje, snaga i oslonac u trenucima kada ne ide sve glatko i lako. U tim trenucima pokazujemo i iskazujemo svoju vjeru koja dovodi do spasenja, prebrođuje sve krize, koja izgrađuje mostove između ljudi i zbližava jedne s drugima a sve zajedno s Bogom te molimo danas da nam Gospodin podari takvu vjeru po moćnom zagovoru Majke Božje Bistričke i svete Jelene Križarice  – zaključuje homiliju vlč Culjak.

Nakon što je pročitan Dekret U ime svih župljana, suradnika, župnih vijećnika i svih crkvenih društava i zborova zahvalu je uputilo dr. Ivica Balagović, predsjednik župnog ekonomskog vijeća. Božja providnost nas vodi tamo gdje trebamo biti, neovisno o tome koliko smo toga svjesni. Tako smo i mi u ljetu 1997. godine dobili novog župnika koji je k nama došao iz svoje prethodne moslavačke župe Tomašica i ovdje se zadržao punih 25. godina. Neizmjerno smo zahvalni dragome Bogu što smo mogli sudjelovati kao vjernici u životu naše župe pod tvojim vodstvom – ističe dr. Balagović. Iz godine u godinu naša je župna zajednica imala sve više i više, sve jače i jače vjerske prinose – misna slavlja, duhovne obnove, klanjanja, pozivanja na osobnu molitvu, svete ispovijedi, hodočašća, susretima i zajedništvom u duhovnom životu ove naše zajednice, kako u domovini tako i inozemstvu. Ohrabrivao si nas i ojačavao u vjeri ali i svim životnim situacijama. S tobom smo proživjeli mnoga lijepa iskustva a samim time kroz tvoje organizatorske sposobnosti postali smo veoma organizirana župna zajednica, primjerena i snažna koja to i nadalje želi ostati. Tužni smo što odlaziš ali znamo da to nije kraj, već novi početak. Mi smo bili obitelj i ostajemo obitelj jer je obitelj temelj društva i vjere. Svojim primjerom pokazao si da si Božji miljenik i da tako živiš svaki dan. Nastavi tim istim žarom i živom vjerom svjedočiti Krista a mi ćemo ustrajno moliti Boga za još više božjeg blagoslova i milosti kako za Tebe, za sve nas, našu župnu zajednicu i domovinu Hrvatsku.  – zaključuje dr. Balagović.

U ime subraće svećenika Krapinskog dekanata obratio se preč. Vladimir Drnetić, dekan koji je zahvalio vlč. Marijanu na svemu kroz ovih dvadeset i pet godina. Veliki trenuci započeli su od samog vašega rođenja, odrastanja, školovanja, pripreme đakonskog ređenja i mlade mise u Mihovljanu. Kroz Vaše svećeništvo koje je bilo prožeto usponima i padovima niste ste se predavali već ste hrabro koračali utabanim putevima našega zvanja i poziva. Budite ponosni i radosni na sve ono što ste učinili u ovoj župnoj zajednici jer ovo nije kraj već jedan novi korak, još jedna stepenica u vašem svećeničkom životu. Kao svećenici pratit ćemo Vas u svojim molitvama, a sigurno ćemo se viđati i na nekim našim susretima.

U ime župne zajednice te svećenika iz dekanata vlč. Marijanu Culjaku uručeni su prigodni pokloni.

Na kraju misnoga slavlja riječi zahvale uputio je vlč. Culjak – Mogu reći da 25 godina nije malo, svake godine puno smo radili kako duhovno tako i materijalno. Budući da i nije bilo prekida rada, zato je i vrijeme brzo prošlo, jer što je lijepo, brzo prođe! Želim se zahvaliti svima, baš svima. Sve što sam činio, činio sam u dobroj vjeri, da svima bude dobro. Danas sam ponosan i Bogu zahvalan što mi je dao tako dobre ljude za župljane i prijatelje. Uvijek ću vas nositi u srcu, jer srce mi je veliko i beskonačno, ponositi ću se s vama gdje god došao i bio i o vama istinu govorio i širio. Hvala svima još jednom, neka vas sve Bog blagoslovi, čuvala vas bl. Djevica Marija i zaštita Sv. Jelene Križarice!

Pripremio: Darko Fiket, župni suradnik