Započela trajna formacija mladih svećenika u Zagrebu

Zajedničkim susretom mladih svećenika Zagrebačke nadbiskupije te Sisačke biskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije, u prostorima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u ponedjeljak, 11. rujna 2017. godine, započeo je program trajne formacije svećenika zaređenih zadnjih sedam godina koji će se održavati tijekom pastoralne godine 2017./2018.

U svojstvu voditelja trajne formacije susretom je predsjedao pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, koji je na početku susreta polaznicima trajne formacije prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te se prisjetio i dana 11. rujna kada je godine 1994. prvi puta boravio u Hrvatskoj sada već sveti papa Ivan Pavao II.

Govoreći o glavnim naglascima u pastoralnoj godini 2017./2018., biskup Šaško je istaknuo tri važna obilježja: Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, Godina sv. Josipa te blaženi Alojzije Stepinac čiju ćemo 20. obljetnicu beatifikacije proslaviti 2018. godine.

U daljnjem izlaganju biskup Šaško je govorio o načinima pastoralnog djelovanja i temeljnim stavovima svećenika pred izazovima današnjice.

Tijek susreta nastavljen je prezentacijom rezultata o trajnoj formaciji na temelju upitnika polaznicima na kraju pastoralne godine 2016./2017. te iznošenjem smjernica za trajnu formaciju u pastoralnoj godini 2017./2018., što je učinio koordinator trajne formacije vlč. Željko Faltak.

Nakon prezentacije rezultata percepcije trajne formacije od strane polaznika, vlč. Faltak govorio je o polazištu i službi trajne formacije te je predstavio plan održavanja susreta svećenika po skupinama tijekom ove pastoralne godine.

Na kraju radog dijela susreta svećenicima se obratio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva vlč. Jakov Rađa, koji je svećenicima ukratko predstavio program »Dođi i vidi« i podijelio prigodne pastoralne materijale.

Radni dio susreta započeo je molitvom Devetoga časa, a završio molitvom Večernje.

Nakon radnog dijela susreta polaznici trajne formacije pridružili su se hodočasnicima u zagrebačkoj katedrali koncelebrirajući na misi zahvalnici završetka 286. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba u Svetište Majke Božje Bistričke pod geslom »S Marijom i Josipom hodimo u novosti života«.

Misu zahvalnicu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, a pri završetku mise mons. Ivan Šaško izmolio je molitvu svećenika sv. Josipu koju će polaznici trajne formacije moliti na svim susretima tijekom ove pastoralne godine.

Ovogodišnji program trajne formacije polazit će 52 svećenika od čega je 32 svećenika Zagrebačke nadbiskupije, 11 svećenika Sisačke biskupije i 9 svećenika Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Vlč. Željko Faltak
koordinator Trajne formacije
Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije