12. nedjelja kroz godinu (A)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vredniji ste nego mnogo vrabaca. Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.«Riječ Gospodnja.

Komentar: Svjedočiti svoju pripadnost Kristu životom Isusove riječi mogu zvučati naivno kad uzima primjer o vrapcima i kosi na glavi ali upravo tim sitnim i rekli bismo nebitnim On naglašava Božju brigu za sve pa i najnevrednije. Ako se Bog brine za vrapce onda je više nego sigurno da neće zanemariti čovjeka. Ono što je potrebno jest naše veće povjerenje u Njega.

Naše tjeskobne brige i strepnje za sutra tako su često nepotrebne a na njih trošimo svu svoju snagu i energiju života. To samo pokazuje uzaludnost naših pokušaja da stvorimo svijet bez Boga iz čije darežljive ruke je sve poteklo, pa i mi sami. A stvoreni smo iz ljubavi koju dobri Otac neprestano potvrđuje u našoj svakidašnjici. Povjerimo Njemu svu svoju brigu i on će nas pokrijepiti. Pa čemu onda tjeskoba? strah? bojažljivost? beznadnost?  „Sve mogu u onome koji me jača“!