Biskup u miru mons. Pozaić predvodio Vazmeno bdjenje

Pomoćni biskup zagrebački u miru mons. Valentin Pozaić predvodio je Vazmeno bdijenje u zabočkoj župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u zajedništvu sa župnikom Marijanom Culjakom i okupljenim vjernicima.

Vazmeno bdijenje započelo je blagoslovom ognja ispred crkve od kojega je biskup upalio uskrsnu svijeću. Uslijedila je procesija, a hvalospjev uskrsnoj svijeći pjevao je vlč. Culjak.

„Ove noći slavimo dva otajstva vjere: Isusovo uskrsnuće od mrtvih i naše novo rođenje po svetom krštenju. Kršteni u Krista, baštinici smo njegova života, patnje i smrti, i nadasve njegova uskrsnuća. Sve je to divno opjevano u veličanstvenom hvalospjevu uskrsnoj svijeći, koja simbolizira uskrsloga Gospodina Isusa“ a kojeg je ovako zdušno i lijepo otpjevao vaš župnik Marijan, rekao je na početku homilije mons. Pozaić.

Uskrs nas poziva da izađemo iz grobova svojih strahova i grijeha,zabluda i magle javnih laži u društvu oko nas. I čitav svijet je pozvan da izađe iz grobova dvoličnosti, podvala i zabluda, u privatnom i javnom, ekonomskom i političkom, umjetničkom i kulturnom životu. Božja ustanova, obitelj, vrelo života i radosti, i budućnosti – nema alternative. Obitelj je sol zemlje čovječanstva. ove naše hrvatske zemlje. U obitelji raste i cvate sva ljepota majčinstva i očinstva i djetinjstva. Obitelj je ujedno i mjesto budućnosti naroda, našega naroda napose, ali i cjelovitog i plemenitog odgoja djece i mladih jer su roditelji ujedno i prvi odgojitelji.

Sveti pisci pišu da se uskrsli Isus najprije ukazao svojoj Majci: bio je to veličanstven susret radosti. Kao što je neizrecivom ljubavlju zagrlila svoga uskrsloga Sina – Pobjednika, neka radosna Kraljica neba istom ljubavlju i radošću zaogrne i nas, da utješeni i obnovljeni mognemo klicati i pjevati: Uskrsnu Isus, doista! Aleluja!

Ova je noć – noć svjetla velikoga, ova je noć – noć utjehe velike, ova je noć – noć radosti velike: neka uđe u naša srca, neka živi u našim životima, kako u ovom gradu Zaboku, tako i u cijelom Hrvatskom Zagorju i diljem Lijepe naše domovine – zaključio je homiliju biskup Pozaić.

Na kraju vazmenog slavlja razmijenjene su čestitke. Biskup Pozaić čestitao je svima Uskrs uime nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i svoje osobno ime, a župnik Culjak je zahvalio biskupu i uručio mu poklon koji će ga sjećati na brojne dolaske u Zabok.

Župnik je ujedno zahavlio svima koji su dali doprinos da na svečan i dostojanstven način protekne vazmeno trodnevlje kao i svi uskrsni dani u župi.

                                                      Darko Fiket župni medijski suradnik Tiskovnog ureda