ČUVANJE BOŽJEG GROBA

Tradicionalnim čuvanjem Božjeg groba na Veliku subotu 8. travnja 2023. godine  u župnoj crkvi svete Jelene Križarice u Zaboku članovi DVD-a Zabok i DVD-a Pavlovec s područja Grada Zaboka odnosno župe i ove su godine uveličali obilježavanje najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Tako su se izmjenjivale straže vatrogasaca u svečanim uniformama, koji stoje uz Isusov grob. Naša župa kao i vatrogasci izražavaju želju da ovaj lijepi običaj nikad ne zgasne kao ni uskrsna vatra koja označava pobjedu dana nad noći, odnosno dobra nad zlom – zajednički poručuju župnik Branko Risek i vatrogasci.

Tradicija čuvanja Isusovog groba započinje nakon Isusove smrti na križu i njegovog polaganja u grobnicu – spilju na Veliki petak. Prema dostupnim izvorima jedna grupa židova s vođama, okupila se nakon Pashalne večere. Razgovarali su da li će se obistiniti Isusova riječ da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. U svojem strahu od ostvarenja tih riječi izabrali su odbor, koji je slijedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža ispred Isusova groba koja bi spriječila da Isusovi učenici ukradu Isusovo tijelo te tako proglase da je uskrsnuo. Idućeg dana su židovski svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio deset rimskih legionara da čuvaju Isusov grob. U znak spomena na taj događaj, održava se čuvanje Kristova groba po svetištima i crkvama na Veliki petak i Veliku subotu.

Ta tradicija čuvanja Božjega groba dvaju društava s područja župe seže u ne tako daleku prošlost i bit će nastavljena i u budućnosti.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik DVD-a Zabok