Proslavljeno Vazmeno bdjenje u crkvi svete Jelene Križarice u Zaboku

Crkva Božja na Veliku subotu u večernjim satima slavi Vazmeno ili Uskrsno bdjenje, koje se sastoji od četiri dijela. U prvom dijelu je Služba svjetla gdje se blagoslivlja oganj i pali uskrsna svijeća. Drugi dio bdjenja sastoji se od službe riječi (čitanja iz Starog i Novog zavjeta – predviđeno je najviše sedam čitanja). Treći dio bdjenja obuhvaća Krsnu službu u kojoj katekumeni primaju sakramente inicijacije. Četvrti dio je sama Euharistijska služba.

Ove godine u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku Vazmeno bdjenje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u zajedništvu sa župnikom Brankom Risekom.

Bdjenje je započelo blagoslovom ognja na kome je nakon blagoslova upaljena uskrsna svijeća, koja simbolizira uskrslog Krista, a zatim je krenula procesija kroz crkvu koja je bila u mraku, a župnik noseći svijeću uz pomoć zbora otpjevali su tri puta Svjetlo Kristovo, dok su vjernici palili svoje svijeće s uskrsne svijeće, a nakon toga je uslijedio svečani hvalospjev –„EXULTET“ u kojem se poziva nebo, zemlju i svu Crkvu da se raduju ove noći kad se „nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje“ a otpjevao ga je biskup Gorski. Slijedila su biblijska čitanja iz starozavjetne i novozavjetne povijesti spasenja.

Svjetlo koje razgoni tamu i tminu ljudskog života

Ovo slavlje smo započeli okruženi mrakom koje označava silu tame i grijeha, no blagoslovom novog ognja i hvalospjeva uskrsnoj svijeći – odnosno Isusu Kristu koji je svojim uskrsnućem uništio taj mrak smrti i grijeha te nam donio jednu novu nadu nama vjernicima ljudima koja je temelj naše vjere. Taj dokaz da je Isus danas živ i prisutan među nama smo mi jer nas je ponukalo srce, duh božji, duh Isusov koji nas iz nedjelje u nedjelju, iz dana u dan sabire i poziva na euharistijska slavlja, zajedničku molitvu i slušanje Božje Riječi. Svojim uskrsnućem Isus nam je oprao grijehe, očistio od svih zala te nam je istovremeno otvorio vrata neba. Kad god zapalimo svijeću u crkvi, u svojim domovima, na grobljima ta svijeća nam govori o Isusu Kristu koji je uskrsnuo no istovremeno nam govori o životu naših preminulih. S Isusom Kristom probuđena je nada o vječnom životu koji ne prestaje nikada. 

Mijenja se naš odnos prema Bogu

Taj čin uskrsnuća u nama mijenja naše odnose prije svega prema Bogu jer nam je samim tim činom darovan mir i oproštenje grijeha. To su bile i prve riječi koje je uputio svojim učenicima: „Mir Vama“ i „Kojima oprostite bit će oprošteno“. Svi mi želimo da nas Bog dotakne svojim milosrđem, da nam oprosti grijehe, želimo iznova započeti život, novu priliku, novu šansu. Bog to čini jer želi da mi rastemo u svojoj vjeri i ljubavi za svakog čovjeka.

Bez međusobnog povjerenja život nije moguć

Biskup Gorski ističe kako nam u ovom vremenu u kojem živimo nedostaje povjerenja. Neka ta izgradnja povjerenja bude započeta od danas u našim obiteljima, unutar Crkve i naroda kao temeljnog zadatka nas vjernika a sve to možemo učiniti samo ako imamo čvrstu vjeru u Boga, međusobno povjerenje i  spremnosti dati svoje živote za druge. Radi iskre Kristova uskrsnuća pozvani smo izgrađivati to povjerenje koja zahvaća cijeli svijet, sva bića, sve stvoreno a konačno i zato blagoslivljamo hranu jer se taj blagoslov Božji koji je po Isusu Kristu izljeva i proljeva na sva stvorenja Božja, na sve ono što je Bog stvorio kako smo čuli u današnjem prvom čitanju. Iako živimo još u sjeni smrti jer nas ona pritišće, živimo opterećeni svojim slabostima imamo svjetlo pred sobom, imamo svjetlo u sebi Krista Uskrsloga te njega slijedimo – zaključuje homiliju biskup Gorski.

Na kraju slavlja biskup Gorski okupljenim je vjernicima čestitao Uskrs i udijelio Božji blagoslov. Nakon završetka liturgije uslijedio je blagoslov hrane.

Župnik je ujedno zahvalio svima koji su dali doprinos da na svečan i dostojanstven način protekne vazmeno trodnevlje, kao i svi uskrsni dani, a na poseban način zahvalio je vatrogascima DVD Pavlovec i DVD Zabok koji su čuvali stražu kod Božjeg groba, zborovima, ministrantima i svim suradnicima.

Darko Fiket, župni medijski suradnik