Danas na svetkovinu Bogojavljenja preč. Budinšćak predslavio misu u našoj župi

Blagdan Bogojavljenja, u puku poznatiji kao Sveta tri kralja, blagdan je Božje objave svijetu. Rođenje Božjeg Sina, od Izraela dugo očekivanog Mesije, u skromnoj štalici, koje slavimo o Božiću ovim blagdanom dobiva šire značenje. Ono malo Dijete Isus od Marije iz Nazareta kojemu se klanjaju i pastiri i kraljevi, očekivani je Spasitelj ne samo Izraela već cijelog svijeta, svih naroda.

Upravo na blagdan Bogojavljenja misno slavlje u župi svete Jelene Križarice u Zaboku predslavio je preč Ivica Budinšćak, upravitelj Nadbiskupskog dvora i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika uz koncelebraciju župnika Branka Riseka i supsidijara Marijana Culjaka, učinivši tako radost slavljenja božićnih otajstava još većom.    

Bogojavljenje – misa

U svojoj homiliji naglasio je kako poklanjajući darove zlato, tamjan i smirnu, kraljevske oznake, tri mudraca su zapravo sami sebe predali, oni su sebe podložili Isusu i time nam poručili da se i mi u svome životu trebamo podložiti novorođenome kralju.

Danas pokušajmo ući dublje u svoja srca i upitajmo sebe što bi darovali Bogu? Ova današnja svetkovina potiče nas da u ovom vremenu današnjice i radosti života imamo mudrosti razabiranja, shvaćanja i zaključivanja.  Dopustimo da nas dotaknu te tri vrijednosti i mudrosti, da s djetetom Isusom shvatimo da svako dobro koje stvorimo i koje dobijemo u životu, da je to Božji dar nama.

Mudraci su bili u potrazi za temeljem – za ciljem i smislom postojanja, za razlogom zbog kojeg se isplati živjeti. Neka nam ova svetkovina koja je imala posebnu milost u kraljevima i mudracima bude danas milosna kako bi u našim srcima i susretima, u obiteljskom zajedništvu, Između supružnika, roditelja i djece, starijih i mladih, u svakom čovjeku zavladala težnja za istinom, pravednošću, ljubavlju i mirom.

Budimo mudri da taj dar i život koji smo dobili od Boga sačuvamo i obogatimo kako bi jednog dana mogli živjeti život vječni s Isusom iz Betlehema kojeg su kraljevi i mudraci pronašli i poklonili mu se– zaključuje homiliju preč. Budinšćak.

Na kraju misnoga slavlja blagoslovljen je po drevnom običaju tamjan, zlato i smirna (lijekovi). Riječ zahvale predslavitelju uputio je vlč Branko Risek te pozvao sve župljane da se okupe na župnom uredu gdje će uslijediti blagoslov župne kuće kao završetak božićnog obiteljskog pohoda župljana.

Blagoslov župnog ureda

Preč. Budinšćak zamolio je Božji blagoslov na župnu kuću kako bi u njoj bila trajno nazočna Božja blizina i život u skladu s njome.

Darko Fiket

Župni suradnik