Doživotni zavjeti s. Dijane Lončarek

U prekrasnom zagorskom kraju, punom zelenila, brežuljaka i pjeva najraznovrsnijih ptica, u tom okruženju koje ne zna za drugo nego svojom ljepotom slaviti i podsjećati na Stvoritelja, u tom predivnom kraju, prošlog je tjedna u jednoj župi bilo živo i veselo. Sv. Križ Začretje je mjesto od kojeg zastaje dah. U nedjelju, 1. svibnja 2016., s. Dijana Lončarek u svojoj rodnoj župi, župi Uzvišenja sv. Križa, položila je  doživotne zavjete kao članica Kongregacije Milosrdnih sestara sv. Križa.

13133360_998658826884255_9009229185502380479_n

Duhovna priprava njene župe sastojala se u trodnevnici koja je počela u četvrtak, 28. travnja 2016. Taj dan misno je slavlje predvodio i nadahnuto propovijedao vlč. Tomislav Kralj, župnik u Bistri. Tu su sv. misu svojim skladnim pjevanjem uljepšali zagrebački bogoslovi.

Drugi dan trodnevnice misno je slavlje predvodio Ante Bobaš, OP koji je zajedno sa svojim bratom Jadrankom, u tom drevnom svetištu s. Dijani, kao i svima okupljenima, i zapjevao. Na sv. misi su pjevali veliki  i dječji župni zbor.

Treći je dan misno slavlje predvodio fra Krunoslav Albert, župnik u Karlovcu, koji je sve prisutne vratio u djetinjstvo svojim razdraganim propovijedanjem. Svojom su pjesmom mladi župe Sv. Križ Začretje uveličali tu sv. misu. Sva tri dana na trodnevnici je bilo puno župljana, a na sv. misi su koncelebrirali župnik, vlč. Zlatko Pavetić i dr. sc. Sjepan Sirovec.

U nedjelju, 1. svibnja 2016. sv. Misu je predvodio i zavjete s. Dijane primio msgr. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, koji je u svojoj propovijedi podsjetio sve prisutne u ljepotu stvarnosti koju živimo – u ljepotu stvarnosti djece Božje. Župnom se zboru pridružio i zbor Milosrdnih sestara sv. Križa, tako da je sv. misa doista svima prisutnima obredima i pjesmom  dočarala prizvuk vječnosti.

U centralnom dijelu cijeloga slavlja, s. Dijana je radosno, hrabro, razgovjetno i sigurno pred svima predala svoj život do kraja Gospodinu.

13094312_998658720217599_149386179839928090_n

Cijela je nedjelja u Sv. Križu Začretju bila  poput odbljeska same vječnosti, s. Dijana Lončarek je u veselju i radosti predala život u Božje ruke, jednostavno je cvala poput prirode koja ju je okruživla, uživala je slaveći taj veliki dan okružena rodbinom, prijateljima, sestrama, čak joj je, kako je sama izjavila na kraju tog bogatog dana, osjećala prisutnost i svih onih koji su već prešli preko, u pravu nam Domovinu.

Dio teksta preuzet sa stranica Župe Sveti Križ Začretje