Druga vazmena nedjelja – BIJELA – NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu. Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: IZMEĐU NEVJEROJATNOSTI I VJERE

Dogodilo se nešto nevjerojatno. Mrtav Isus s križa slavno ustaje iz groba treći dan, kako su davno prorekla Pisma. Prvo ukazanje Uskrslog mimoišlo je apostola Tomu. Zbog toga svi napori i uvjeravanja prijatelja apostola kod njega ne mogu otkloniti nepovjerenje. Toma želi osobni susret, osobni kontakt s Isusom. I kad se taj događaj zbio, za tjedan dana, u njemu su se raspršile sve sumnje i nepovjerenja.

Pada pred Uskrslim na koljena ispovijedajući svoju čvrstu vjeru koja je buknula u njemu: „Gospodin moj i Bog moj! Odjednom, u tome susretu, se raspršuju žive slike Velikoga petka; mučenje, križ, smrt a ostaje samo živi Bog i Gospodin. To svoje čvrsto uvjerenje od sada Toma nosi kao životno opredjeljenje, kao vatrenu silu koja ga tjera da drugima naviješta, svjedoči i propovijeda sve do mučeničke smrti. Bez susreta sa živim Kristom u euharistiji, svetoj pričesti, njegovoj riječi nema prave i istinske vjere koja pokreće i obnavlja ovaj svijet.

Bez istinskog susreta ostaju nedoumice, pitanja, strahovi pred prijetnjom zla i sila mraka. S Bogom u srcu čovjek se oslobađa robovanja grijehu i zlu, čovjek postaje ljubljeno dijete Božje. Pa makar sada prolazimo kroz krizu bolesti koja nam svakodnevno prijeti možemo hrabro uskliknuti sa psalmistom: „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer si Ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni!“