Svetkovina SVI SVETI

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati: »Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi! Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe! Blago čistima srcem: oni će Boga gledati! Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati! Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!« Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: SVI SVETI

Svetost je život u suradnji s  Bogom. Čovjek koji tako živi obogaćuje druge ljude svojim životom. Predati se u volju Božju znači ispuniti se radošću, makar i u teškim i tužnim trenucima života u spoznaji da Bog na kraju nagrađuje poniznost, skromnost, strpljivost, borbu za traganjem istine, ljubav prema bližnjima, prihvaćanje križeva života bez mrmljanja. Da li je to moguće? Nebrojeno mnoštvo Svetih koje danas slavimo upravo to svjedoči i pokazuje. Njihov životni put nije bio ni lagan ni jednostavan. Puno puta su se našli u nevoljama, bijedi, neimaštini, neshvaćeni od okoline, prezreni i odbačeni. U takvim časovima nisu zdvajali ni prigovarali nego su u strpljivosti i poniznosti svoj život stavljali u Božje ruke vjerujući da On najbolje zna što je za njih dobro i spasonosno.

Svako Isusovo blaženstvo izrečeno na Gori traži od čovjeka vjeru, vjeru koja čini čuda u trenucima kada sve izgleda bezizlazno. U tom nepreglednom mnoštvu su majke koje su prihvatile život kada su svi tražili da učini pobačaj. U tom mnoštvu su očevi koji su poštenim radom jedva prehranjivali obitelj a odbacili su mogućnost nepoštene zarade, tu su političari kojima je na prvom mjestu bilo dobro drugih ljudi a njihovo vlastito bogaćenje. Tu su vojnici koji su hrabro stali u obranu domovine i slobode života, trgovci koji nisu zakidali na vagi i izdavali lažne račune. Tu su ljudi, žene, djeca koji su živjeli pošteno i odgovorno znajući da jedino vjernost Bogu donosi blagoslov i život vječni. A da li ja mogu biti svet? Ako prihvatim Isusova načela – sigurno!