Đurđevački župnik sjemeništarcima progovorio o ljepoti duhovnog poziva

U ponedjeljak 19. veljače ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je već trećega u nizu župnikâ koji nastavljaju projekt započet ove školske i vjeronaučne godine, a vezan je uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca svim članovima sjemenišne zajednice.

Vlč. Marko Rac, župnik Župe sv. Jurja mučenika u Đurđevcu (Varaždinska biskupija) rado se je odazvao pozivu preč. Rektora da u ovom mjesecu posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu. Vlč. Marko je u razdoblju od 1999. do 2004. bio sjemeništarac, a za svećenika Varaždinske biskupije zaređen je 2010. godine. Od 2013. u službi je župnika župe Đurđevac te je ponosni duhovni pratilac sjemeništarca maturanta Marka Štefanova.

Misno slavlje započelo je u 18 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a u koncelebraciji vlč. Racu bio je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Marku i izrazio zahvalnost što je, uspkros mnogih župničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu. Župa Đurđevac je prošle godine, u kolovozu mjesecu, vrlo lijepo ugostila Rektora sjemeništa prigodom godišnjeg župnog klečanja te je već tada dogovorena suradnja kroz dva projekta: Susret ministranata Đurđevačkog dekanata u sjemeništu te dolazak vlč. Raca u službi svjedočenja duhovnog poziva sjemeništarcima što se je i ostvarilo kroz protekle tjedne.

U svojoj homiliji vlč. Marko pokušao je povezati Evanđelje dana (Mt 25, 31-46) sa svojim duhovnim pozivom. U uvodu homilije propovjednik je istaknuo kako je malo uzbuđen što je dionik ovoga projekta i slavlja te se prisjetio kako je prije 19 godina po prvi puta došao na šalatski brijeg te slušao mnoge propovjednike koji su „sa ovoga ambona isto tako govorili svoja iskustva nama sjemeništarcima“.

Posebno je naglasio da je lijepo biti sjemeništarac i svećenik… „Mislite li da se netko ovdje našao slučajno? Tko od nas može reći ili pomisliti da do kraja razumije čovjeka, život, svijet, odnos Boga i čovjeka? Malo je toga što mi znamo i razumijemo, a kad je u pitanju naš odnos prema Bogu, a još više odnos Boga prema nama, onda samo možemo vjerovati Božjoj riječi i njegovoj ljubavi…

Nemojte zaboraviti da je poziv veliki Božji dar. Da nas Bog zove na nešto veliko. Treba mu samo dati svoj odgovor u vjeri, otvorenost, poput Abrahama. Sjetimo se samo kolika su njega mučila pitanja, ali na kraju slijedi nagrada jer Bog uvijek nagrađuje stostruko! Zato se, dragi sjemeništarci, nemojte bojati da nešto gubite ako se predate Bogu na raspolaganje. To je naša velika ljudska napast da tako mislimo! Mi gledamo i mislimo na to kako moramo nešto dati i uvijek se bojimo da nešto gubimo, a vjerujte da primamo daleko više“, zaključuje propovjednik.

Završavajući homiliju konstatirao je: Ja još nikada nisam čuo ni jednog svoga kolegu svećenika da je rekao kako mu je žao što je bio na Šalati i što je postao svećenik. Nikada ni jednoga! Ali, s druge sam strane čuo od onih koji su napustili poziv da im je žao. Bog nas koji puta dovede pred zid, pred mrak, pred neobjašnjivost, da bi nam pokazao put. Nebojmo se! Njegov izbaviteljski glas uvijek stiže u pravi čas – imajmo volje i snage otvoriti mu se!

Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je vlč. Racu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali sjemeništarci uz orguljsku pratnju sjemeništarca maturanta, Vedrana Jakića.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagavaonici, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za 12. ožujka ove godine. (MP)