Euharistijom i procesijom proslavljena svetkovina Tijelova

U četvrtak 11. lipnja 2020.  u našoj je župi svečano proslavljena svetkovina Tijelova središnjim misnim slavljem kojeg je predvodio župnik Marijan Culjak uz patera Josipa Sremića.

U uvodnoj riječi propovijedi pater Sremić poručuje: Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas.  Mi danas kao vjernici ispovijedamo vjeru da Isus na svakoj misi dolazi na ovaj oltar zbog nas, zbog našega spasenja. I uvijek se iznova skriva u ovom komadiću kruha da bi ga primajući u svoje tijelo primili u našu dušu i srce našeg bića da nam On kao živi kruh bude snaga i radost na životnim putevima.

Zahvaljujemo Bogu na daru vjere, na takvoj istini za koju živimo. Stoga živimo od te iskrene vjere u Presveto Tijelo i Krv Isusovu kojom hranimo svoju dušu i srca svojih prijatelja. Mi prigibamo svoja koljena i živimo od te vjere i ljubavi kako bismo mogli tada radosna srca drugima svjedočili tu neizmjernu ljubav koju nam je darovao Bog. Možda često nismo svjesni Isusova najvećeg dara, to što nam se nudi u Euharistiji kada postajemo jedno. Ima li većeg čuda na zemlji? Mi Kršćani smo pozvani donositi Isusa ovome svijetu, zato danas mnogi nose Isusa po svojim gradovima i selima diljem Hrvatske u procesiji.

Nakon pričesti, uslijedila je procesija sa Presvetim Oltarskim Sakramentom oko okoliša župne crkve, gdje su bile pripremljene sjenice. Procesija se sastojala od muškaraca, mladeži, djece, ministranata, žena, nositelja baldahina i vjernika koji su se okupili u velikom broju na današnje slavlje.

Oltarski Sakramenat nosio je u sjeni baldahina župnik Marijan Culjak uz patera Josipa Sremića. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti djeca. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao molitve i čitanja u čast Izloženog.


Današnje slavlje je završilo s posljednjom postajom u crkvi i blagoslovom, gdje smo molili za našu župu, za naš grad i sve stanovnike u njemu.

Blagdan Tijelova koji smo proslavili svečanom sv. misom i procesijom bio je veličanstveno sjedinjenje nas samih sa živim Isusovim tijelom i proslava onoga što je Isus ostavio nama, sebe samoga. Upravo je to ono što mi jesmo, što je naša prošlost i budućnost, ono po čemu se prepoznajemo i nit koja nas spaja. A procesija je pokazala koliko smo ponosni na to.

Euharistijsko slavlje i procesiju uveličao je i crkveni zbor pod vodstvom Višnje Borovčak.

Darko Fiket, župni suradnik