Hodočašće Međugorje – Kupres 2019

Mjesec listopad posvećen je našoj nebeskoj majci Mariji,  mjesec je to u kojem se kroz listopadske pobožnosti posebno obraćamo našoj nebeskoj majci za sve naše potrebe.  Baš zato smo ove godine odlučili  da ćemo u Marijinom mjesecu hodočastiti u Međugorje Kraljici Mira.  Krenuli smo u petak navečer  s blagoslovom  i pod duhovnim vodstvom našeg župnika Marijana Culjaka. Stigli smo u Međugorje rano ujutro te smo nakon kratke okrepe krenuli put brda Križevac.  Korak po korak u molitvi Križnog puta od postaje do postaje svatko je u svom srcu prebirao prošnje i nakane koje je predao Gospodinu. Na zadnjoj postaji kod križa uslijedila je zajednička fotografija kao uspomena.

Nakon pobožnosti Križnog puta zaputili smo se na Podbrdo, u narodu poznatije kao „brdo ukazanja“. U tišini hodali smo po oštrom kamenju prema kipu Kraljice Mira. Brdo je to kojim dominira veliki kip Majke Božje koji je postavljen gdje se prema predaji ukazala Gospa. Mjesto molitve, tišine i sabranosti  tako se može opisati Podbrdo.

Molili smo otajstva krunice na sve one nakane koje smo nosili u svome srcu, za sve one koji su se preporučili u naše molitve, za naše roditelje koji su nam darovali život, za naše mjesto i grad, župu i župnika Marijana, za nova svećenička i redovnička zvanja, za našeg sjemeništarca Martina Fiketa, za naše stare i bolesne, posebice za svu bolesnu djecu kako u našoj domovini tako i u svijetu, našu pokojnu braću i sestre ali i za sve one nakane za koje se nismo usudili izreći. Nakon toga imali smo ručak u pansionu gdje smo odsjeli. Slobodno popodne bila je prilika za osobnu molitvu, ispovijed ili odmor.

Ja sam popodne iskoristio da posjetim prostore Radio Mir-a Međugorje i svojeg kolegu novinara Dragana Soldo s kojim sam u ugodnom razgovoru protresao naše uobičajene teme ali me proveo kroz prekrasne nove prostore radija, a nakon toga smo snimili kratki razgovor koji će slušatelji tog radija moći poslušati ovih dana.

Molitveno- duhovni program započeo je u 17 sati te je zaključen s večernjom Svetom Misom na kojoj je bilo prisutno mnoštvo vjernika iz svih krajeva svijeta. Od 21 do 22 sata bilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Kratki poticaju za razmišljanje čitani su na nekoliko jezika svijeta. 

U nedjelju nakon doručka uputili smo se prema Kupresu gdje smo prisustvovali misnome slavlju koju je predslavio naš župnik Marijan Culjak uz domaćeg župnika Tomu Mlakića i kapelana Petra Mihaela (Adnana) Jašarevića koji su nas dočekali ispred župne crkve sv. Obitelji koja je jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećena Svetoj Obitelji i jedna od četiri župe kupreške visoravni. Nakon misnoga slavlja župnik Tomo upoznao nas je s poviješću ove župe nakon kojeg smo napravili zajedničku fotografiju za uspomenu te je uslijedio ručak.

Na povratku, uz ponovljenu zahvalu svima koji su doprinjeli  organizaciji ovog hodočašća, posebno vlč. župniku svi hodočasnici otpjevali su nekoliko prigodnih pjesama, što duhovnih, što svjetovnih, i tako bi mogli nabrajati duboko u noć, ali vrijeme je da svoje dojmove podijelimo sa svojim ukućanima i naravno posjetiteljima naše župne stranice.Hvala i na svemu agenciji “Potočki” i njihovim djelatnicima na strpljivosti i uslužnosti.

Darko Fiket,  župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije