Mons. Valentin Pozaić predvodio prvu zornicu u župi

Mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru predvodio je na početku došašća misu zornicu u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice uz domaćeg župnika Marijana Culjaka, sudjelovanje trajnog đakona Ratka Podvorca  te župnih suradnika i ministranata okupljenih oko oltara.

“Zornice su posebni znak naše vjere, pobožnosti, molitve, zajedništva, silnog iščekivanja i neopisive radosti.  To su koraci radosti i nade, hodočasnički koraci svjetla na putu u susret sa iščekivanim Djetetom – Božićem u Betlehemu – ohrabrivši vjernike da ustraju u zornicama u milosnom vremenu došašća”. U ovo rano jutro, kroz sav i svaki dan, nastojimo da nam cijelo ovo vrijeme došašća bude vrijeme budno i raspjevano. kazao je u homiliji biskup Pozaić.

U ovom vremenu došašća pojačajmo svoje molitve kako bi u ovo uzburkano vrijeme odoljevali zovu “sirena nemara i slabosti” koje nas uvode u razne napasti i grijeh, a svatko se od nas treba truditi da bude svjetlo: da bude vjeran u svom zvanju i poslanju u ovome životu: vjeran i ustrajan; da u poniznosti srca priznaje i okaje svoje pogreške i grijehe – i opet živi puninom života.

Kroz ovo vrijeme Došašća pod posebnom smo zaštitom i zagovorom Blažene Djevice Marije – koja je Žena iščekivanja i tišine, koja je slika i uzor Crkve koja se nada, raduje i prima blagoslov,  koja budno bdije nad novim, čudesnim životom Djeteta u svom krilu, u svom srcu.  I mi smo danas slika te Crkve i ostanimo to kroz sve dane zaključuje homiliju mons. Pozaić.

Na kraju misnog slavlja, župnik Marijan zahvalio je biskupu Pozaiću na riječima ohrabrenja, ali je zahvalio i svim župljanima koji su se okupili na proslavi prve mise zornice. Vlč. župnik ujedno je zahvalio gradu Zaboku na velikom adventskom vijencu koji ove godine po prvi puta krasi trg sv. Jelene Križarice ispred crkve a koji je trajni poklon našoj župi.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije