Susret volontera župnih caritasa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i podjela priznanja

Povodom Svjetskoga dana volontera i ove godine zagrebački Caritas organizirao je Susret volontera župnih caritasa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na kojemu se okupilo stotinjak volontera a u sklopu kojega je gospođa Sanela Đuračić proglašena Caritasovom volonterkom godine.

Tijekom trosatnog programa, koji se održao 2. prosinca u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu na Kaptolu, sudionici su se upoznali s ulogom župnih caritasa u provedbi projekta »Caritas-paketi pomoći za najugroženije«, predstojećim akcijama Hrvatskoga Caritasa te nagrađenim projektom Caritasa župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu. Također su čuli predavanje o korporativnom volontiranju i o tome što ono donosi zaposlenicima te su upoznati s jednim dobrim primjerom volontiranja srednjoškolaca. Pri završetku programa dodijeljena su priznanja za izniman doprinos volonterima župnih caritasa te priznanje za volonterku godine Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku programa sudionike su pozdravili ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije podsjetila je okupljene na okvir u kojemu se odvija ovaj susret, a to je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Sinodalne rasprave ukazuju da je karitativna zauzetost važan dio djelovanja naše Crkve. Zaključila je da je nadbiskupijski Caritas zajedno sa župnim caritasima u godini koja je na izmaku bio ‘utjeha i pomoć mnogima koji su u potrebi’. Izrazila je radost zbog rasta broja osnovanih župnih caritasa u Nadbiskupiji, baš kao i proteklih godina. »Vjerujem da ćemo, osluškujući popruke pape Fanje i u vremenu koje je pred nama nastaviti u žaru vjere živjeti svoj karitativni hod, svjedočeći evanđelje svakodnevnim djelima ljubavi i solidarnosti svima koji se, zahvaćeni životnim nevoljama, nađu pred našim vratima«, zaključila je s. Jelena Lončar, odajući zahvalnost i priznanje svim volonterima Caritasa za njihov predani karitativni rad te im čestitajući Svjetski dan volontera i nadolazeću svetkovinu Božića.

Predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije okupljene volontere župnih caritasa nazvao je ‘najboljim nasljednicima prve kršćanske zajednice’. Ona je u svojoj sredini davala takav primjer zauzete ljubavi članova Crkve jednih prema drugima da je upravo ta ljubav bila njihov prepoznatljivi znak. Takva ljubav ponajviše je privlačila u Crkvu nove članove. »U Caritasu ne može raditi netko tko nije raščistio s time da ne živi samo za sebe nego i za druge«, ustvrdio je mons. Juraj Jerneić te je volontere pohvalio zato što uz sve svoje radne i obiteljske obveze nalaze vremena da daju nekome dio sebe, iz ljubavi.


 
Gospođa Sanela Đuračić proglašena Caritasovom volonterkom godine.

IZLAGANJA
Zaposlenik Hrvatskoga Caritasa Boris Peterlin predstavio je ovogodišnju akciju »Za 1000 radosti«, koja će se provoditi pod nazivom »Daruj i obraduj!«, a za koju su volonteri mogli preuzeti i promidžbene materijale. Sudionike skupa upoznao je i sa sadržajem Poruke predsjednika HC Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskog uz Nedjelju Caritasa. Potaknut obilježavanjem 25. objetnice osnivanja Hrvatskoga Caritasa, u Poruci ističe ‘važnost organiziranog djelovanja Caritasa’ te njegove uloge u ‘cjelovitom pastoralu župne zajednice i životu Crkve’.

Kreativni Caritas župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu predstavila je njegova voditeljica Vlatka Burić, koja je opisala na koje sve načine nastoje župljane uključiti u svoj rad, nastojeći im uvijek pritom i nešto darovati. U svojim pothvatima, kojima posebice nastoji ojačati obiteljski život župljana, župni Caritas jako dobro surađuje sa župnom Zajednicom mladih, čija je voditeljica Antonela Zora Rezo također bila nazočna na susretu. Karitativci iz Soblinca posebno su ponosni na pokretanje časopisa »Familija« –  najmlađi projekt za kojega su dodatna sredstva osvojili na ovogodišnjem natječaju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Na temu  »Što je korporativno volontiranje i što donosi zaposlenicima?« govorila je Katarina Braovac, direktorica Društva Klijent d.o.o., malog računovodstvenog ureda iz Zagreba, koji se sa zagrebačkim Caritasom povezao kroz program financijskog opismenjavanja socijalno ugroženih korisnika, ostvaren u prvoj polovici 2017. godine. Za svaku od osam članica ovoga poslovnoga tima bio je to i osobni izazov jer su radili s profilom korisnika kakvih nema među njihovim klijentima. U okviru navedene izobrazbe, pravili su analizu financijske situacije svakoga korisnika, prikupljali potrebne podatke i izrađivali plan izlaska iz njihove financijske krize. Na završetku, kao podsjetnik na izobrazbu, svaki polaznik dobio je poseban priručnik sa svim obrađenim temama. Poslije toga proveli su jedno predavanje na istu temu i za Caritasove korisnike Prihvatlišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu, a organizirali su među sobom i preduskrsno prikupljanje potrepština za Caritasov projekt koji pomaže obiteljima s novorođenčadi. Direktorica Braovac iznijela je zapažnje o pozitivnim učincima ovoga i drugih iskustava korporativnog volontiranja na njezin tim, među kojima posebno ističe razvoj socijalnih vještina i dodatnu izobrazbu. Zaključila je da je to iskustvo postalo ‘vezivno tkivo tima’ te da je unijelo veliku ‘energiju u njihove redove’. Ona i članice njezina tima uživali su u svim humanitarnim aktivnostima i vesele se novim pothvatima. U svemu što su poduzimali na poslovnom i  humanitarnom planu, tvrdi direktorica Klijenta, uvijek su bili ponizni i vjeruje da upravo tome zahvaljuju kontinuirani rast prihoda. Direktorica Braovac smatra da u Hrvatskoj treba još puno raditi na promidžbi korporativnog volontiranja jer prema statistikama tu praksu kod nas provodi tek 12% tvrtki, i to uglavnom podružnica stranih poduzeća. Vjeruje da bi puno tvrtki rado sudjelovalo u projektima župnih caritasa te ih poziva da u tom cilju stvore uvjete za realizaciju novih projekata.

O volontiranju srednjoškolaca govorio je Dragan Stanković, v. d. ravnatelja Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski u Zagrebu. Sa zagrebačkim Caritasom škola je počela surađivati 2011. godine najprije akcijom »Poduzetni za Uskrs«, a zatim akcijom »Poduzetni za Božić«. Akcije su se izmjenjivale iz godine u godinu sve do danas. Mjesec i pol dana prije Božića ili Uskrsa učenici započinju s izradom prigodnih rukotvorina. U tim radionicama učenici rado sudjeluju, posebice kada znaju da će biti uključeni u dežurstva na štandovima u trgovačkim centrima. Nadaju se da će i ove godine za svoju akciju dobiti podršku od medijskih osoba, kao i nekoliko proteklih godina, te građane pozivaju da posjete njihove štandove, koji će biti postavljeni 15. i 16. prosinca u City Center one West na Jankomiru i Avenue Mall Zagreb u Novom Zagrebu (za koji još nije konačno potvrđeno).

PRIZNANJA

Priznanje za volonterku 2017. godine Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobila je gospođa Sanela Đuračić, a sljedeći volonteri dobili su priznanje za izniman doprinos: voditeljici Caritasa župe Sv. Pavla apostola, Retkovec – Zagreb s. Ljubici Jozić, voditeljici Caritasa župe Presvetog Trojstva, Prečko – Zagreb Zorici Gluhinić i volonterki Caritasa župe Sv. Petra u Zaprešiću Ljubici Polešćak. Volonteru Caritasa župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici Anti Paraću, koji nije nazočio susretu, priznanje će biti uručeno naknadno.

Veliki godišnji susret volontera župnih caritasa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije završio je zajedničkim domjenkom i nastavio se neformalnim druženjem sudionika.

K O N T A K T I

Robert Futač, voditelj Službe za župne caritase
E – rfutac@czn.hr  / M – 98 408 976 / T – 01 29 44 489

Daniela Bukvić, koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti
E – dbukvic@czn.hr  / M – 099 26 20 470