Održan križni put po župi

Podnaslov: Slijediti Isusa na putu Križa

Već tradicijski dulji niz godina na inicijativu našega župnika na VELIKI PETAK obavljamo pobožnost križnoga puta po našoj župi od raspela pa do kapelica na području župe. Na ovaj ophod okupili su se  župljani, djeca, mladi ovogodišnji krizmanici a i oni malo stariji koji su pratili i slijedili  Isusa na putu njegove muke razmatrajući postaje križnog puta, pjesmom i molitvom svih 14 postaja

Tijekom križnog puta molili smo Isusa da nam da obilje njegovog Duha hrabrosti da se usudimo posegnuti dalje od uobičajenog, za razboritost, mudrost i strpljivost da se ne bismo zadovoljili prvom prilikom, već dočekali onu pravu; da ostanemo u Božjoj milosti; za Mariju majku našu; za sve ljude oko sebe da prepoznamo njihovu potrebu, i da poklanjamo sebe tiho, ali postojano da bismo bili svi sretni zajedno; da prepoznamo naše svakodnevne male prilike koje vode do velike svetosti; da prepoznamo pravi trenutak koji će nas potaknuti da slijedimo Krista i da nikada više nećemo morati žaliti za izgubljenim prilikama. Svako od nas krenuo je na ovaj križni put i sa svojom vlastitom nakanom.

Posljednju postaju izmolili smo u našoj župnoj crkvi sv. Jelene Križarice te sudjelovali u obredima Velikog Petka. Današnjim bogoslužjem spominjemo se Kristove muke. To je slika Isusa, čije ćemo se muke spomenuti danas po opisu sv. Ivana evanđeliste. Ona za nas nije znak poraza već očitovanje Božje ljubavi koja ide do kraja. Nakon čitanja uslijedilo sudjelovanje u Sveopćoj molitvi. Drugi dio je klanjanje Kristovu križu: koji je znak i sredstvo našega spasenja. Na kraju, u trećem dijelu pristupili smo svetoj pričesti – i tako se otajstveno sjediniti s Kristom koji je umro i uskrsnuo.

Svima koji su pomogli da se ovaj Križni put ostvari, neka Božja milost bude nagrada, a zahvalnost župljana poticaj u pobožnosti. Hvala svima koji su sudjelovali na ovogodišnjem križnom putu osobito firmanicima kao i vrijednim domaćicama i domaćinima koji su umornim putnicima ponudili uz put kolače i sokove.

Uz pjesmu, molitvu i druženje obišli smo  raspela i kapelice naše župe, upoznati kraj u kojem živimo, i tako proveli dan u druženju s Bogom i ljudima,

                                           Darko Fiket župni medijski suradnik Tiskovnog ureda