Održana promocija nove šeste zbirke župnika Marijana “Noć svjetlom obasjana”

U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zaboku, u nedjelju 26. svibnja  održalo se predstavljanje šeste zbirke pjesama i proze zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „Noć svjetlom obasjana”  Okupljene je u tu književnu večer sviranjem i pjevanjem uveli vrsni glazbenici Nenad Grabušić i Vjekoslav Jozić. Promociji su nazočili brojni župljani, svećenici, gosti, rodbina i prijatelji župnika Marijana.

Mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru ističe: “U ovom ‘pušlecu’ marljivog i plodnog poete i naratora, župnika Marijana, dolazi pred nas pregršt pjesama, novela, sjećanja, zapisa i putopisa. Sam je naslov zanimljiv i pobuđuje pozornost: „Noć svjetlom obasjana“. Kroz to gluho doba noći, i njezinu tišinu – a kroz mnoštvo zvukova – pod zvjezdanim nebom, Autor razotkriva dio svoga osobnog života, dio svoga posebnog vremena posvećenog susretu i razgovoru, raznovrsnom i bogatom, s Prijateljem koji ga pohađa. Imaju vremena za razgovor. I koriste ga – zaključuje mons. Pozaić.

O autoru biranim riječima progovorio je mons. Ivan Miklenić koji župnika Culjaka poznaje od školskih dana istaknuvši upravo njegovu ljubav prema zapisivanju a osobito je ponosan što je i ova  zbirka  objavljenja u nakladi Glasa Koncila. Autor Culjak u ovoj je zbirci čitateljima otkrio izbor koji se na prvi pogled čini po sadržaju vrlo šaren, heterogen a u stvarnosti baš takav izbor i poezije i proze sposoban je makar na trenutak izvući čitatelja iz monotonije sive svakodnevice i pružiti mu dragocjene iskre svjetla, bilo da su duhovne ili samo duhovite.Ova zbirka premda nosi naslov “Noć svjetlom obasjana” nipošto nije štivo samo za noćna bdijenja, tame i tjeskobe, nego je svojevrsna svjetiljka prikladna obasjati mnoge trenutke svakodnevnih monotonih nejasnoća, nesnalaženja, bjegova i posrtanja. – istaknuo je mons. Miklenić.

Još jedan recenzent zbirke dr. Ivica Balagović, ekonomski vijećnik župe i predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zabok s velikim poštovanjem i ponosom ističe kako je u jednom trenutku svoga života Marijan Culjak izrekao ovu rečenicu „Ja nisam pjesnik“  pred svjedocima i odmah dao objašnjenje.  «Bog mi je dao da ljudima dam samo neke poruke.» Iako nije bio na ovom predstavljanju zbog opravdanih razloga njegovo viđenje pročitala je Kristina Pintar koje je ujedno  zaslužna za jezično uređenje kako prošle tako i ove zbirke pjesama i proze župnika Culjaka. ova hrabra i skromna izjava uklapa se u osnovu Culjakovog cjelokupnog djelovanja, što nam je od prije poznato – a to je temeljno i samo: propovijedanje – kao osnova i bit svećeničkog poziva, a i života.

Osvrt na književnu tematiku dao je i preč. Silvijo Milin župnik Svetom Jurju i dekan Senjskog dekanata koji je izrekao da evo opet Marijana. Složio je on svoju novu zbirku pjesama i proze nama na dar. Očekivao sam ovu Marijanovu zbirku. Trebala je doći kao odgovor životu. jedan od naših velikih profesora za sebe je rekao – kako on nije učitelj, profesor Svetoga pisama – već trajni i zaljubljeni učenik. Marijan je to, ovom zbirkom se otkriva, zaljubljeni učenik života. običan čovjek gladan nasušnog kruha svagdašnjeg. Kruha riječi susreta čovjeka i njegova Boga kojega daje od sebe odgovorno kao čovjek i svećenik.

Nakon svih ovih riječi autor Culjak kaže da nema što nadodati osim da je večeras ponosan i radostan. Ako sam vas obradovao ovim večerašnjim susretom onda je zadatak izvršen i ne treba ništa više dodati. Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak, smatra vlč. Culjak, jer ima već dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu, a umjetnost je ta koja mora ljudima vratiti nadu u dobro. Važno je, i velik je dar, pronaći Boga i njegovu dobrotu u svakodnevnim i malim stvarima. – rekao je Culjak. Zahvalio je svima okupljenima, svojoj obitelji, svim dragim prijateljima, svima onima koji ga podržavaju u svemu što čini, te najavio neke nove uratke što pisane što umjetničke. 

Na kraju predstavljana u ime župljana prigodne riječi zahvale uputio je novi ekonomski vijećnik župe dr. Domagoj Futivić koji je rekao kako naš župnik Marijan  župu shvaća kao mjesto nove evangelizacije, uvijek je onaj koji trpi i prvi se žrtvuje; blizak ljudima u svim životnim situacijama.

Zbirka proze i poezije svećenika Marijana Culjaka „Noć svjetlom obasjana“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

Spomenimo još jednom kako su sve okupljene na ovoj promociji svojim skladnim sviranjem i pjevanjem izvodeći duhovne i svjetovne zagorske popevke oduševili vrsni glazbenici Nenad Grabušić i Vjekoslav Jozić.

Susret je zaključen prigodnim domjenkom. 

O AUTORU

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine, u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu 1980. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, nešto duže u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku, a obnašao je i dužnost dekana Krapinskoga dekanata.

Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajan je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka „Zlatno srce“, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj – Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi „Muži zagorskog srca“. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije