Proslavljena svetkovina sv. Jelene Križarice župne zaštitnice i zaštitnice grada Zaboka

Od 17. do 19. svibnja u Župi Svete Jelene Križarice održana je trodnevna duhovna priprema uoči proslave župnog blagdana.

Euharistijskim slavljem u srijedu 22. svibnja proslavljena je svetkovina župne zaštitnice koju je predslavio vlč. Vladimir Drnetić, župnik župe Uzvišenja svetoga Križa u Svetom Križu Začretju uz koncelebraciju svećenika iz Dekanata, preč. Tomice Šestaka, dekana,  dr. Stjepana Sirovca, vlč. Josipa Čuliga,  vlč. Željka Horvata, fra Franju Jurineca i fra Sebastiana Golenića koji je svojim sviranjem na orguljama uveličao ovo slavlje i župnika Marijana Culjaka, te velikog broja ministranata, djece i mladih kao i okupljenih hodočasnika i župljana.  Misnom slavlju nazočili su i predstavnici Grada Zaboka.

Vlč. Drnetić u svojoj je propovijedi podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim. „To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Zato nam ona ima puno toga za reći, jer majke su izvori najveće mudrosti na zemlji.

burst

„Pozivam Vas dragi vjernici da činimo dobro, da strpljivo nosimo svoje križeve, boli i terete, ljubeći svoje neprijatelje. Isus nam je od svih zapovijedi naglasio posebno dvije: “Ljubi Boga iznad svega, a čovjeka kao sebe”. Naša je sveta Jelena stavila Boga na prvo mjesto, a čovjeka odmah pokraj, i to čovjeka koji je odmah pokraj tebe. Dozvolimo da Duh Božji djeluje u nama da naši životi budu kvalitetni, ispunjeni Bogom i ljubavlju.

Župa je zajednica koja okuplja sve djecu, mlade, roditelje, očeve, majke, bake, djedove. Ona ne pravi razliku je li netko bogat ili siromašan, njezina su vrata otvorena za sve koji žele čuti riječ evanđelja i slaviti Boga. Želimo da nam ovaj današnji dan i riječi koje smo čuli budu poticaj da još više shvatimo što i koliko župa znači za sve nas, da bude motivacija svakome od nas, da budemo oni koji će tražiti upravo ovdje, gdje nas Isus poučava, onu pravu Istinu i pravo svjetlo za život  – zaključuje vlč. Drnetić.

Po završetku misnog slavlja, domaćin susreta župnik vlč. Culjak zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na predivnom danu ali i daru obogaćenja duhovnim sadržajima u ovim danima duhovne obnove, zatim vlč. Vladimiru na nadahnutim riječima homilije, braći svećenicima, ministrantima, pjevačima, suradnicima te svim okupljenima na današnjem slavlju. Na kraju misnog slavlja svi okupljeni izmolili su molitvu svetoj Jeleni Križarici koju je napisao župnik Marijan a koju Vam prenosim u cijelosti:

MOLITVA SVETOJ JELENI KRIŽARICI

Tebi se utječemo za pomoć i zagovor u životnim krizama i bolima.     Ti si doživjela plodove svoje vjernosti kada  si na Kalvariji pronašla ostatke Kristova križa, na kojem je Spasitelj podnio žrtvu otkupljenja svijeta, isprosi i nama milost i dar vjere da prigrlivši svoje životne križeve postignemo spasenje.                                                                                                                 

Tebe je Gospodin za zemaljskog života obilno obdario ljubavlju prema nevoljnima i siromašnima, izmoli nam vjeru da u svakome nevoljniku  prepoznamo Isusa patnika te da pomažući njemu                                               sami doživimo bogatstvo Božje ljubavi.                                                                    

Moli za naše supružnike da usprkos kušnjama  ostanu vjerni u zajedništvu bračne milosti. Svojim zagovorom izmoli zaštitu za naše obitelji.  Bdij nad našom mladeži da se ne izgubi u lažnim ponudama prolaznosti nego spozna istinu i veličinu Isusove pobjede na križu.                                    To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna obnova koju je predvodio p. Josip Sremić DI (Družbe Isusove).  Vjernici su mogli čuti nadahnute i vrlo sugestivne propovijedi i pridružiti se molitvi za duhovnu obnovu i rast naše župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta.

Spomenimo još da su u nedjelju u sklopu misnoga slavlja  12-ak bračnih parova već po dugogodišnjoj tradiciji na poziv župnika Marijana obnovilo svoju vjernost koju su si obećali na dan svoga vjenčanja.

Darko Fiket,
župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije