Pismo kardinala Josipa Bozanića nadbiskupijskoj obitelji Crkve zagrebačke o odredbama, mjerama i preporukama za Božić i božićne blagdane

 Draga subraćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici!

1. Jučer, u petak, 18. prosinca 2020. godine, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Odluka stupa na snagu 21. prosinca 2020. i traje do 10. siječnja 2021. godine. Neke se odredbe iz te Odluke izravno ili neizravno tiču života Crkve i slavlja svetkovine Rođenja Gospodnjega i božićnih blagdana.


            Iz najnovije Odluke valja naglasiti:
a) vremensko ograničenje, prema kojemu javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata;
b) odredbu da će se na Badnjak navečer i na Božić (24. i 25. prosinca 2020. godine) sukladno posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)broj prisutnih osoba na misnim slavlja ograničiti s obzirom na veličinu prostora.

2. Poznato vam je da sam u svome pismu od 30. studenog ove godine izrazio primjedbe glede tehničkog rješenja donesenog u preporuci civilnih vlasti da se u crkvama, bez obzira na njihovu veličinu, može okupiti najviše dvadeset i petero vjernika.

Pozdravljam činjenicu da se je takva primjedba uzela u obzir, ali nažalost samo za Badnjak i svetkovinu Božića. I dalje ću nastojati, što sam predlagao i odgovornima, kako bi se zaštitilo vjernike od diskriminacije, da se postave i primjenjuju kriteriji koji su jasni, smisleni, lako obrazloživi i provedivi, tako da se štiti zdravlje svakoga čovjeka, osobito najugroženijih, ali da se i ne dopusti pojačavanje napetosti u društvu. I dalje ću pozivati na pozornije razmatranje specifičnosti crkvenih okupljanja i liturgijskih slavlja, na veću osjetljivost prema vjerničkoj stvarnosti, na plodonosni dijalog i dosljednu primjenu kriterija za sve.

Smatram veoma štetnim postupanje kojim bi se, u traženju ravnoteže između medicinskih i epidemioloških zahtjeva te političkih ciljeva, izgubio dublji smisao, onaj naime koji niti u najtežim kušnjama nije problem, nego otvara obzore nade i rješenja. Već sam podsjetio na slučaj Francuske, a i u brojnim se drugim europskim državama, čak i u njihovim tzv. crvenim zonama, poštuje kriterij veličine crkvenog prostora, a ne neki  tehnički broj koji u sadašnjim nevoljama nekom imaginarnom ipak provodi diskriminaciju.

3. Draga braćo svećenici! Premda, dakle, imali stanovite primjedbe, u nadi da će se one čuti i uvažiti u daljnjim koracima, nastojte i sljedećih dana svoje pastoralno djelovanje uskladiti tako da se pridržavate civilnih mjera i preporuka.

Stoga vam želim pomoći sljedećim uputama:

a) Povećajte broj euharistijskih slavlja. U skladu s Dekretom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (od 16. prosinca 2020.; Prot. N. 597/20), prema potrebama župnih zajednica i prema mogućnostima svećenika, dajem dopuštenje da svećenici na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji na svetkovine: Božića (25. prosinca), Sv. Marije Bogorodice (1. siječnja) i Bogojavljenja (6. siječnja), mogu slaviti četiri misna slavlja.
b) Tako odredite vremena misnih slavlja na Badnjak da zadnja misa (‘polnoćka’) završi do 22 sata.
c) Učinite sve što je u vašoj moći da što više vjernika može pristupiti sakramentu pomirenja (ispovijedi) i primiti svetu pričest.
d) Sa svojim suradnicima razmotrite mogućnosti da slavlja budu prikladno organizirana i da se u ovim nepovoljnim okolnostima ne izgubi bitno – dar otajstva koje slavimo. U tome je smislu hvalevrijedno pronaći prikladna rješenja za glazbeni izražaj koji je vođen sviranjem i pjevanjem nekolicine pjevača (ne i zborova).
e) Odredite broj mjesta u crkvi prema veličini crkve (prema kvadraturi, tako da ukupnu kvadraturu podijelite sa 7 m²). Obavijest o broju mjesta u crkvenom prostoru istaknite na ulazu u crkvu.
f) Odredite mjesta na kojima mogu biti vjernici, tako da od pojedinih vjernika ili od vjernika koji su u skupini (jer su iz istoga kućanstva/obitelji) udaljenost bude od dva metra. Tu će trebati organizirati pomoć vjernika pri raspoređivanju i nadzoru.
g) Cijelo vrijeme boravka u crkvi vjernici trebaju nositi masku. Pri ulasku u crkvu potrebno je dezinficirati ruke. Treba izbjegavati fizički dodir pri čestitanju Božića, a prije mise i nakon mise neka se pridržavaju ograničenja vezana uz razmak s osobama koje nisu članovi istog kućanstva.
h) Sigurno je da su prijenosi liturgijskih slavlja hvalevrijedni, ali oni nipošto ne mogu zamijeniti sudjelovanje u sakramentalnom slavlju. Zato nastojte da i do onih koji ne mogu doći u crkvu, dođe Krist u euharistiji i da tako budu dionici euharistijske žrtve i gozbe ljubavi.

4. Prema dogovoru s arhiđakonima i dekanima blagoslov obitelji zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom treba organizirati izvan uobičajenih vremenskih okvira, eventualno u prvim mjesecima godine 2021. Bogoslovi iz razumljivih razloga ne idu ove godine u blagoslov obitelji. Kod blagoslova obitelji posebnu pozornost valja obratiti na pravodobno informiranje vjernika te prilagodbu njihovim životnim prilikama i uvjetima, uzimajući u obzir specifičnost svake pojedinačne situacije.

Pandemija bolesti Covid-19 i njezine posljedice pozivaju nas na oprez i razboritost te brigu za zdravlje i svećenika i vjernika, a posebno onih najugroženijih. Stoga, vodite računa o pozivu vjernika, dogovoru s njima u vezi pohoda te okolnostima i načinu kako se blagoslov odvija, poštujući u svakoj prigodi propisane epidemiološke mjere i upute. Nastojte da u pohodu obiteljima na prvome mjestu bude molitva, koja svojom snagom nadilazi svako ograničenje i poteškoću.

5. Proteklih su mi mjeseci naši svećenici posvjedočili koliko su dragocjeni istinski vjernici koji, uz sve svoje osobne, obiteljske, poslovne poteškoće, žive dar pripadnosti Crkvi. Zato sam siguran da ćemo svi zajedno i sada, vođeni nadahnućima Duha, prepoznati darovan poziv i pomoći da izvršimo povjerenu nam službu u zajedništvu Crkve.

Vas, svećenici, potičem da svoje vjernike, a posebice najbliže suradnike, često preporučujte Bogu i za njih zahvaljujte. Znam da i sami nosite teret, ali ne zaboravite da zajedno s tim teretom nosite Radosnu vijest, to jest da Ona nosi vas.

Ujedno vas molim da u svojim molitvama i u molitvama svojih zajednica ovih božićnih dana ne zaboravite moliti za obnovu obiteljskih domova, crkava i ustanova stradalih u potresu, a osobito naše prvostolnice, u kojoj ću i ja posebno na Božić, ako Bog da, moliti za sve potrebe naše nadbiskupijske obitelji, domovine i svijeta.

Neka vam svima Gospodin udijeli svoju snagu i utjehu, ustrajnost i gorljivost.

U radosnom iščekivanju proslave Isusova rođenja, zazivam na sve mir i blagoslov!   Vaš nadbiskup, Josip kardinal Bozanić, v. r.