Proslava blagdana Kraljice krunice i dana bolesnika

Niske temperature, snijeg i poledica najčešći su razlozi zbog kojih tijekom veljače, kada se obilježava blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika, mnogim ljudima narušena zdravlja u Zaboku nije nimalo lako otići u crkvu i boraviti duže vrijeme na svetoj misi.  Upravo radi njih posebna se misa za bolesnike i nemoćne u župi već godinama nastoji upriličiti u toplijem razdoblju godine.

Tako su nedjelju 06. listopada svi bolesnici na misnom slavlju primili sakrament Bolesničkog Pomazanja, a potom i Svetu Pričest. Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković uz gvardijana samostana u Krapini fra Franju Jurineca i domaćeg župnika Marijana Culjaka.

Radostan sam, dragi vjernici, što danas mogu biti hodočasnik sv. Jeleni Križarici, ovdje u Zaboku, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Želimo se danas zagledati u Mariju, osluškivati Božju riječ, preispitati se i zajednički poticati na dobro; došli smo danas zahvaliti, pjevati, prinijeti svoje živote i živote svojih bližnjih Božjemu milosrđu i Marijinoj nježnosti. – istaknuo je na početku misnoga slavlja preč. Pavlaković.

U homiliji preč. Matija se prisjetio svoga odrastanja i prizora  iz 1992. godine, kada je jedna velika skupina mladića i mladih muževa došla s krunicom u ruci, tada župniku a sada pokojnom prelatu Radanoviću, u dvor Nacionalnog svetišta svetoga Josipa u Karlovcu, moleći da im blagoslovi te krunice, jer su drugi dan trebali poći u Liku na bojište. Ti mladi muževi i mladići stavili su svoje krunice oko vrata. U tom času kada su se osjećali blizu životu, ali i pogibelji života, osjetili su da pomoć u tim i takvim momentima može doći samo po Mariji i od Marije. Svi smo mi to spoznali, jer nam je Ona pomogla da dođemo do svoje vlastite države – Hrvatske.

Marija je to pokazala toliko puta i u povijesti našega naroda, i kako kaže Sveti Otac i u povijesti drugih katoličkih naroda. On sam rekao je to 1998. godine nakon hodočašća u Hrvatsku, gdje je blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca, nakon što se vratio u Rim – gdje je dao svoj osvrt na to drugo pastoralno putovanje u Hrvatsku. Tada je rekao, da je hrvatski narod duboko pobožan prema Bl. Djevici Mariji, jednako kao i drugi katolički narodi, koji su imali tešku povijest. Na to je dodao: «Tako je to u hrvatskom narodu, tako je to u mom poljskom narodu!» Nije to samo spomen na prošlost, to je naša sadašnjost, to je izazov za našu budućnost – citira preč. Pavlaković.

Danas smo se ovdje okupili na molitvu za bolesnike i medicinsko osoblje. Ovaj susret želi nas potaknuti i na promišljanje – kako i usprkos našoj bolesti možemo postati, biti i ostati cjelovit čovjek; čovjek koji će kroz vlastitu patnju i bol znati prepoznati savršen put prema Bogu. Naša nebeska majka Marija, koju častimo zazivom Kraljica Svete Krunice,  nam svijetli kao primjer cjelovita čovjeka; žene duboko uronjene u Boga iz kojega je crpila snagu za svoj život. Upravo po njoj Bog se smilovao svakome od nas.

Potičem vas, dragi vjernici, da danas, ali i čitavu godinu na poseban način u svojim molitvama Mariji unesete medicinsko osoblje u svim bolnicama diljem domovine Hrvatske. Svim liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima te svom medicinskom osoblju želimo zahvaliti danas ovdje za njihovu dobrotu, ljubaznost, humanost i profesionalnost. Osmijeh i sigurnost koju kroz svoje životno opredjeljenje svakodnevno nesebično pružaju, potiču u  nama nadu u bolje sutra, što zasigurno utječe i na brzinu oporavka kod različitih izazova s kojima se svi mi bilo zdravi bilo bolesni susrećemo – ističe preč. Matija.

I ovih dana, i ovih tjedana, trebamo osobito moliti Marijinu pomoć. Zato kroz listopad, i dalje kroz studeni, molimo svetu krunicu za bolesnike, za budućnost domovine Hrvatske, da nam Marija pomogne u svim tim važnim trenucima. Molimo za mir u našim obiteljima, Crkvi, mjestu, Domovini, molimo za mir u svijetu.

Krunica je obiteljska molitva – rekao je papa Wojtila.  Mnogi od Vas ovdje nazočnih imamo to iskustvo, molitve krunice u vlastitoj obitelji. Kako je to lijepo iskustvo! Neka nam ovo Slavlje bude pomoć upravo u tome da unesemo molitvu u naše obitelji.

Sveti papa Ivan Pavao II. volio je Mariju; njoj je često upravljao ovu molitvu s kojom je preč. Pavlaković zaključio homiliju: «O blagoslovljena Marijina krunico, čvrsti lanče, koji nas povezuješ s Bogom i sjedinjuješ s Anđelima, tvrđavo spasenja, sigurna luko u općem brodolomu, nećemo te nikada ostaviti. Bit ćeš nam utjeha u smrtnoj borbi. Tebi posljednji cjelov umirućeg života! A posljednja riječ naših usana bit će tvoje slatko ime, Kraljice svete krunice, draga naša Majko, utočište grešnika, najveća utjeho žalosnih. Budi posvuda blagoslovljena, sada i uvijeke, na nebu i na zemlji.

Nakon mise upriličeno je prigodno druženje uz kolače i sokove zahvaljujući angažmanu te nesebičnoj ljubavi medicinskog osoblja svi nazočni mogli su si izmjeriti krvi tlak i razinu šećera u krvi.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali su združeni zborovi mlađi i stariji pod vodstvom orguljašica Višnje Borovčak i Danijele Janjanin.

U svim tim događanjima svojim angažmanom pečenjem kolača, donošenjem sokova i vina i sl.. iznova su se istaknuli članovi župnoga Caritasa kao i članovi pastoralnog i ekonomskog vijeća.

Pripremio: Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije