Proslava Božića u župi

I ove smo godine proslavili Božić, najljepši kršćanski blagdan, blagdan ljubavi, mira i radosti zbog rođenja Gospodina Isusa Krista. Božićna misna slavlja započela su na badnju večer u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice dječjom polnoćkom koju je predslavio župnik Branko Risek a na kojoj se okupio veliki broj mladih obitelji s djecom, ali i starijih vjernika koji su bili zajedničkim snagama ujedinjeni u slavlju i pjevanju božićnih pjesama. Na kraju misnoga slavlja vlč Risek blagoslovio je djecu a zatim svima nazočnim vjernicima uputio čestitku.

Nakon tog slavlja uputili smo se do kapele sv. Antuna u Grabrovcu koja je bila pretijesna za sve vjernike, tradicionalnim bdjenjem i svetom misom na kojoj je bilo mnogo veselja i radosti u iščekivanju našeg najdražeg blagdana, a euharistiju je predvodio župnik Risek.

Božićna se radost potom nastavila i u ponoć u župnoj crkvi gdje se na polnoćki opet okupio lijepi broj ljudi koji su dali slavu Bogu zbog radosti koju je cijelom svijetu donijelo rođenje Spasitelja. Misno slavlje predslavio je preč. Ivica Budinščak, upravitelj Nadbiskupskog dvora i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika uz župnika Branka Riseka. Mnogobrojni vjernici došli su iz cijele župe kako bi s radošću zahvalili Gospodinu na daru za sve nas i za cijeli svijet. Novorođeni Isus pokazuje nam put do svjetla koje trebamo slijediti poput pastira koji su se veselili rođenju Kristovu i njihov bismo primjer trebali svi slijediti.

Preč. Budinščak u homiliji ističe kako je pola noći vrijeme kada nešto prestaje a nešto novo se rađa. Jedan dan prestaje a drugi počinje. Upravo u tom nastajanju novog dana mi slavimo rođendan, i to Isusov rođendan. Svaki naš rođendan u proslavi ovog večerašnjeg ima svoj smisao. Čuli smo u večerašnjem Evanđelju: „Ne bojte se! Evo javljam vam radosnu vijest, o velikom veselju za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin!” Lk 3:10-11.) Rodio se kao ti i ja, ima majku koja je osjetila bol rađanja te zatim pojašnjava vjernicima zašto je bilo potrebno bez obzira na to što je on Bog da bi svima nama mogao pokazati put do svratišta, gdje ga pronaći i gdje mu se pokloniti. Bog nam želi pokazati koliko život ima vrijednost jer kroz jaslice gledamo svoju stvarnost i svakodnevicu. Danas nam se u ovoj svetoj noći ponavlja ona riječ koja se ponovila Mariji: „Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga.“ (Lk 1, 30). I danas svi zajedno ne bojmo se stati i kleknuti pred Boga i reći – citiram „došao sam ti i ja, sa svim svojim vrlinama i manama, jer znam da me danas ne sudiš već se raduješ što sam ovdje. Danas na osobit način molimo Novorođenog Kralja za sve naše potrebe, imajmo u svojim mislima sve bolesne, osamljene, ljude u potrebi a na osobit način koji su mraku i strahu svoji podruma u Ukrajini, za čitavi Svijet ali i molimo jedni za druge kako bi nam mali Isus pokazao koliko nas Bog ljubi. Ove noći promijenimo sebe i svoje živote, zasvijetlimo kao vaši borovi u domovima, vaši balkoni i kuće i grad u kojem živite. Dopustite da u vašim srcima osjetite radost novoga dana i nove prilike za promjenu života – zaključuje homiliju preč. Budinščak.

Na kraju misnoga slavlja polnoćke župnik Risek je zahvalio preč. Ivici na dolasku i slavljenju Euharistije te svima uputio prigodne riječi božićne čestitke u kojoj ističe zahvalu svim župljanima na strpljivosti, suradnji te pomoći u životu župne zajednice. Božićno svjetlo, koje osjećamo u srcima, trebali bismo nositi ne samo na Božić i božićno vrijeme, nego cijele godine – poručio je vjernicima župnik Risek.
Svi nazočni župljani, od djece do starijih vjernika, na božićnim su euharistijskim slavljima osjetili radost susreta s Gospodinom, a to je i bit Božića jer Bog silazi među nas ljude da bi svojim dolaskom i svjetlom obasjao svakog čovjeka. U tom svjetlu koračajmo dalje i budimo nositelji svjetla jedni drugima.


Darko Fiket, župni suradnik.