Proslavljen blagdan sv. Florijana u Zaboku

U organizaciji Vatrogasne zajednice grada Zaboka i Dobrovoljnih vatrogasnih društva na području grada vatrogasci su obilježili svoj dan na sam blagdan sv. Florijana u srijedu 04. svibnja okupljanjem vatrogasaca ispred zabočkog DVD-a odakle je krenula svečana procesija uz pratnju limene glazbe prema župnoj crkvi sv. Jelene Križarice gdje se održalo misno slavlje koje je predvodio zabočki župnik Branko Risek.


U svečanim odorama zabočki su vatrogasci zahvaliti svome nebeskom zaštitniku te odali počast svim pokojnim vatrogascima kako sa našeg područja tako i cijele Hrvatske. Župnik naglašava kako su se vatrogasci uvijek odlikovali kao ljudi poštenja i istine. Te odlike vatrogasca i vatrogastva – poručuje župnik – nosite i vi dragi prijatelji a to činite i nadalje s velikim ponosom.

U svojoj homiliji naglašuje ovo: Oduvijek je među ljudima bilo prisutno neprijateljstvo, progoni, mržnje na sve one koju su živjeli za istinu. Istina često puta boli… Reći nekome istinu u lice često je neugodno, više smo naviknuti da nam se govore neke lijepe laži, da nam se laska i veliča za sve ono za što nismo zaslužni da bi ostavili lijepi dojam pred drugima. Isus poučava svoje učenike a i nas: treba živjeti za istinu, govoriti istinu i svjedočiti pa ako je i potrebito za istinu i trpjeti. Sveti Florijan je prošao zemljom čineći dobro. Nije zagovarao zlo ali nije se ni bojao podići glas za dobro čovjeka. Na mržnju i grube riječi uzvratio je ljubavlju, na zloću opraštanjem, na uzdignutu ruku pružio ruku prijateljstva – a to upravo Vi svojim humanim radom i činite. Takvi postupci mijenjanju ljude ali i svijet. Širite tu ljubav, požrtvovnost, dobrotu i iskrenost u svojim obiteljima, radnim mjestima, prijateljima, kolegama ukratko svima onima koje susrećete na svom životnom putu.

Na kaju misnoga slavlja župnik Risek sa riječima ohrabrenja vatrogascima i okupljenom narodu progovara: dok je vatrogasaca u Zaboku biti će iskrenosti i poštenja te hrabrosti želim da svi zajedno jedni drugima budemo primjer i ohrabrenje kako se isplati živjeti i voljeti ovo naše Zagorje gdje nas je Bog smjestio od davnina i da ako treba uložimo i najveće žrtve da sačuvamo tu svoju rodnu grudu od bilo kakovih nepogoda i katastrofa. 

Nakon misnoga slavlja uslijedilo je prigodno druženje vatrogasaca, vjernika i građana.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik DVD-a Zabok