Proslavljen blagdan svete Jelene Križarice

„Vjerujem u obitelj jer vjerujem u ljubav“

Dana 22. svibnja u Zaboku je svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice sv. Jelene Križarice.

Župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je vodio isusovac pater Zvonko Vlah, superior Rezidencije Družbe Isusove u Opatiji i nacionalni tajnik Apostolata Molitve u Hrvatskoj. Vjernici su mogli čuti nadahnute i vrlo sugestivne propovijedi i pridružiti se molitvi za duhovnu obnovu i rast naše župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta.

Na današnji blagdan svete Jelene središnje misno slavlje u 10.00 sati predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz koncelebraciju patra Zvonka Vlaha, tajnika Marka Vukovića i župnika Marijana Culjaka dok je vlč. Josip Komorčec Pepek ispovijedao vjernike te ih na taj način izmirivao s Bogom i braćom ljudima.

_M7B1256 1

Brojne okupljene vjernike kardinal Bozanić na početku homilije je upitao: „Zašto smo na ovo nedjeljno jutro došli ovamo, i to ovako brojni? Jer osjećamo potrebu za Božjim milosrđem. Svaki čovjek, svjesno ili manje svjesno, negdje u dubini svoje duše osjeća tu potrebu“, rekao je Kardinal, nadovezujući se na riječi sv. Ivana Pavla II. da je Božje milosrđe jedino što može spasiti čovječanstvo.

Danas, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, Bog postoji i djeluje u trojstvenom zajedništvu osoba: Oca, Sina i Duha Svetoga koje žive u neprestanu odnosu i  razmjeni ljubavi. Zato sv. Ivan apostol u svojoj Poslanici piše: „Bog je ljubav“ (1 Iv 4, 8). Bog je iz ljubavi stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku (usp. Post 1, 26-27).

_M7B1296 1

_M7B1303 1

Stvorio ga je kao muško i žensko i darovao mu sposobnost svoje ljubavi i zajedništva. „Čovjek je, stoga, slika Božja ne samo kao pojedinac: i bračno i obiteljsko zajedništvo na sliku su Božju.  Čovjek je, naime, od iskona ne samo slika Boga stvoritelja nego je također, i to bitno, slika neistraživog božanskog zajedništva Osoba.

Riječi ohrabrenja uputio je i bračnim parovima: Slika Božja nisu samo muškarac i žena pojedinačno, nego i u njihovu međusobnom zajedništvu odsijeva zajedništvo ljubavi unutar Presvetoga Trojstva.“

Svjedoci smo da je obitelj, kao temeljna zajednica i društva i Crkve, u naše doba napadnuta s mnogih strana i na razne načine. Obitelj je neophodno dobro narodâ, neizbježan temelj društva i veliko blago supružnika kroz čitav njihov život. Obitelj se temelji na dubokom međusobnom odnosu muža i žene, podržanom ljubavlju i međusobnim razumijevanjem jer ljubav između oca i majke nudi djeci veliku sigurnost te ih poučava ljepoti vjerne i trajne ljubavi. Naviještati potpunu istinu o obitelji, utemeljenoj na braku poput domaće Crkve i svetišta života, velika je odgovornost sviju nas, ali vi ste to svojim dragi slavljenici potvrdili svojim životom i primjerom.

_M7B1300 1

_MG_0755 1

Obitelj može napredovati, rasti i razvijati se ako omogući da u nju uđe pomoć odozgo, od Boga. Teško je nositi život bez vjere, teško je izdržati kušnje bez snage i milosti. Toga smo svjesni kao vjernici koji to možemo i svojim iskustvom potvrditi – zaključuje homiliju kardinal Bozanić.

Nakon popričesne molitve uslijedila je zahvalna molitva BRAČNIH PAROVA koju je napisao župnik Marijan Culjak a njih ukupno 26-e je ponavljanjem i zahvaljivanjem izrečenih riječi obnovilo svoju vjernost koju su si obećali na dan svoga vjenčanja.

Svoje obljetnice proslavili su:

10-obljetnicu: Dijana i Zoran Žigman, Branka i Nikola Herceg i Snježana i Nenad Jambrek.

13-u obljetnicu:  Dragana i Davor Kobelšćak

15-u obljetnicu: Lidija i Kristijan Strahinić, Anamarija i Dubravko Sente i Irena i Domagoj Futivić.

20-u obljetnicu: Suzana i Davor Tuđa i Ivanka Gordana i Siniša Kovačićek.

25- u obljetnicu: Gordana i Damir Vukić, Barica i Zvonimir Jelenčić, Snježana i Zoran Paun i Vedrana i Miljenko Celjak.

28-u obljetnicu: Milena i Nenad Krznar

30-u obljetnicu: Vesnica i Vlado Vrček

33-u obljetnicu: Draženka i Milan Sinković

35-u obljetnicu: Dubravka i Dragutin Gorički

36-u obljetnicu: Marija i Franjo Ber

40-u obljetnicu: Milka i Stjepan Roginić, Barbara i Josip Fiket i Ana i Rudolf Repovečki

49-u obljetnicu: Nada i Ante Ojdanić

50-u obljetnicu: Marija i Ivica Jandrok, Zdenkica i Antun Mak i Marica i August Lovrek

 55-u obljetnicu: Micika i Željko Vranić

Svakom od bračnih parova osobno je čestitao kardinal Bozanić uručivši im prigodne zahvalnice i poklon  u ime župne zajednice svete Jelene Križarice.

_MG_0862 1

_M7B1382 1

Na kraju domaćin susreta župnik vlč. Marijan zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim p. Zvonku Vlahu koji je utkao cijeloga sebe u ovoj trodnevnoj duhovnoj obnovi u kojoj se svatko od nazočnih mogao duhovno obogatiti, zatim kardinalu Josipu Bozaniću na nadahnutim riječima homilije i upućenim riječima pastirske brige i ljubavi za svakoga čovjeka i župljanina, kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašima, članicama udruge sv. Marta kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.

U ime župe riječi zahvale uputio je kardinalu dr. Ivica Balagović istaknuvši: Župa je ona zajednica koja okuplja sve djecu, mlade, roditelje, očeve, majke, bake, djedove. Ona ne pravi razliku je li netko bogat ili siromašan, njezina su vrata otvorena za sve koji žele čuti riječ evanđelja i slaviti Boga. Želimo da nam ovaj današnji dan i riječi koje ste na uputili bude poticaj da još više shvatimo što je župa za nas i da bude motivacija svakome od nas, da budemo oni koji će tražiti upravo ovdje, gdje nas Isus poučava, onu pravu Istinu i pravo svjetlo za život što je u skladu sa dopisom koji nam je pristigao ovih dana od generalnog vikara mons. Valentina Pozaića u kojemu se ističe i pohvaljuje  župnika i njegovih suradnika na svim poljima rada i djelovanja župnoga pastorala.  Zahvalu je uputio i pateru Zvonku Vlahu kao i župniku Marijanu te su svima uručeni prigodni pokloni.

_MG_0896 1

Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uljepšali su udruženi župni zbor i zbor mladih. Nakon misnoga slavlja prigodni program na trgu sv. Jelene izveli su članovi Ansambla Zabok. Druženje se nastavilo na prostoru trga uz kolače i osvježavajuća pića.

_MG_0962 1

TEKST:  Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda                          Zagrebačke Nadbiskupije

FOTO: Dragutin Škreblin,Digital foto art,  Matije Gupca 74, Zabok