Šesta nedjelja kroz godinu (B)

Iz evanđelja po Marku:
U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.« Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud. (Mk 1, 40-45)

Kratka misao:
Okuženi dolazi pred Isusa, kleči, traži ozdravljenje, a Isus pruža ruku i govori: „Budi čist!“ Ali kao da u pozadini čujemo: „Ja te odrješujem od tvojih grijeha.“ Nisu li to dvije iste stvari? Na kraju Isus daje i svojevrsnu pokoru: otići u Hram prinijeti žrtvu. Isus ovdje, kao na početku povijesti, svojom riječju stvara novog čovjeka (usp. Post 1,3). U ovom izvještaju vidimo sliku, nagovještaj onoga što će Isus poslije učiniti: utemeljiti sakrament pokore i darovati ga Crkvi da u njegovo ime ozdravlja i čisti ljude, gradeći tako novo čovječanstvo.
„Budi čist!“ Jeste li ikada čuli ljepše riječi od ovih? Budi čist od svojih grijeha, od svojih propusta, padova, nemara, nedjela, zločina… Pa bile ti ruke i do lakata u krvi ogrezle, budi čist, jer nema takvih grijeha koje Bog nije u stanju oprostiti, nema tog zla od kojeg te Bog nije u stanju osloboditi ni zločina koji bi mogao spriječiti Boga da te ponovno primi u svoje zajedništvo.


Cijelu propovijed pročitajte na www.sagud.xyz