Susret mladih svećenika Zagrebačke crkvene pokrajne u Ludbregu

Drugi susret mladih svećenika Zagrebačke crkvene pokrajne koji su zaređeni posljednjih 10 godina, održao se u ponedjeljak 24. veljače u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu. Mladi su se svećenici okupili oko svojih biskupa: kard. Josipa Bozanića, mons. Bože Radoša, mons. Vjekoslava Huzjaka, mons. Vlade Košića, mons. Milana Stipića, apostolskog administratora, zatim pomoćnih zagrebačkih biskupa mons. Mije Gorskog i mons. Ivana Šaška te umirovljenog biskupa mons. Josipa Mrzljaka.

Susret je započeo molitvom časoslova, nakon čega se okupljenim svećenicima obratio kardinal Josip Bozanić, iskazavši radost zbog ovog zajedništva prezbitera i njihovih pastira. Mladim je svećenicima potom progovorio o važnosti njegovanja svećeničkog zajedništva koje se danas nalazi pred izazovima užurbanosti, prezaposlenosti i otuđenosti. Tema susreta „Svećenik i Božja riječ“ posebno je aktualna ove godine koju je papa Franjo 30. rujna 2019.  povodom 1600 godina smrti sv. Jeronima, proglasio godinom Riječi Božje, podsjetio je kardinal Bozanić te dodao kako je dobro – posvijestiti si da smo mi kao vjernici, kao katolici i kao Hrvati zasađeni na prostoru gdje su i prije nas svjedočili neki koji su ostali zlatnim slovima zapisani u povijesti Katoličke Crkve i to opće Crkve, sveopće Crkve.-

Apostolsko pismo u obliku motu propria „Aperuit illis“ kojim je ustanovljena Nedjelja Riječi Božje potiče čitavu Crkvu da u središte svojeg promišljanja i djelovanja stavi Sveto pismo, te je to ujedno bio i poticaj za odabir ove teme na današnjem susretu, rekao je domaćin, varaždinski biskup Bože Radoš. On je u svom uvodu u temu susreta i rad u grupama podsjetio svećenike na važnost trajne formacije svećenika za koju je nakon formalne formacije najveća odgovornost upravo na samim svećenicima. U nastavku je biskup Radoš progovorio o značaju i mjestu Riječi Božje u Crkvi prema dogmatskoj konstituciji II. vatikanskog sabora, Dei Verbum, a na kraju se poslužio slikom dvojice učenika na putu u Emaus da bi približio kako Isus naviješta riječ Božju.

– Isus susreće svoje učenike ne tamo gdje su oni stali u Njegovom poučavanju u dvorani posljednje večere, nego ih susreće na njihovome putu bijega. Riječ Božja u našem svećeničkom i kršćanskom životu uvijek započinje tamo gdje se mi nalazimo. Formacija počinje tamo gdje se mi nalazimo. – rekao je biskup Radoš, dodavši kako su dvojica učenika u svome bijegu previše ohladili svoju nutrinu. Na Isusovo pitanje što to putem raspravljaju, kakva je to njihova nutrina, oni će reći da je ona poput groba, potpuno hladna, izgubljena, da u njoj nema života.

– Bog će dopustiti da se čovjek izrekne. Riječ Božja nastavlja na naš život tamo gdje mi izričemo svoju potrebu, svoje pitanje. Oni govore o Isusu koji je mrtav, koji je u grobu, ali govore i o svojoj nadi. Započet će Isus svojom riječju paliti ono što je već ugašeno u njima – vatra života, nadanja i očekivanja koje oni imaju. Kazat će im da su oni spore pameti, sporoga srca. Tamo gdje je pamet spora, gdje je srce sporo, koje ide prema smrti i već je ugašeno, Isus će mu dati novi zamah. Isus će započeti govoriti, propovijedati. – poručio je biskup Radoš.

Objasnio je još i kako svaki govor, svaki navještaj riječi Božje koja dolazi od Boga ima taj smisao da nas međusobno poveže da nas ugrije i da nas dovede u kuću u kojoj se može sjesti za stol, ispeći kruh.
– Gdje to Isus peče kruh? U njihovoj ugrijanosti, u peći njihovoga života, u njihovoj nutrini koja je sada postala topla. Kasnije će i sami kazati nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem tumačio pisma, dok nam je govorio o sebi. – istaknuo je biskup Radoš poželjevši svima okupljenima da provedu lijepo zajedništvo, te da ih riječ Božja, o kojoj će promišljati, uistinu i dotakne.

Nakon uvoda biskupa Radoša svećenici su podijeljeni u skupine te promišljali i razgovarali o slijedećim temama: Euharistija – slavlje satkano Božjom riječi; Služba riječi – liturgijska mjesta: oltar, ambon, knjige, lekcionari, priprava i oblikovanje; Govor, poruka Evanđelistara u euharistijskom slavlju; Svećenik – navjestitelj riječi Božje: Božja riječ – mač s dvije oštrice; Božja riječ u oblikovanju drugih molitvenih slavlja; Masovni mediji i navještaj Evanđelja; Lectio Divina – susret s Bogom u Njegovoj riječi te Biblija u obitelji – obiteljska molitva. U svakoj od grupa sa svećenicima je bi i po jedan od biskupa.

Nakon rada u grupama uslijedio je zajednički plenum na kojem je predstavljen rad i promišljanje pojedinih grupa o zadanoj temi.

Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije