Župnik zagrebačkih Dugava vlč. Jakopović svjedočio sjemeništarcima o svom duhovnom pozivu

U ponedjeljak 24. veljače Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je u novoj sjemenišnoj godini trećega u nizu župnika koji nastavlja projekt započet 2017., a vezan je uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca.

Vlč. Vjekoslav Jakopović, upravitelj župe sv. Mateja ap. i ev. u Zagrebu/Dugave rado se odazvao pozivu preč. Rektora da u ovom mjesecu posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu. Vlč. Jakopović je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen 2004. godine, a od 2012. u službi je upravitelja župe Zagreb/Dugave te je ponosni duhovni pratioc sjemeništarca maturanta Patrika Kolakovića. Misno slavlje započelo je u 18.00 sati u sjemenišnoj kapeli Naviještenja BDM, a u koncelebraciji vlč. Jakopoviću bio je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Vjekoslavu i izrazio zahvalnost što je, usprkos mnogih župničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu. U svojoj homiliji vlč. Vjekoslav pokušao je povezati evanđelje dana (Mk 9, 14-29) sa svojim duhovnim pozivom koje je započelo u zagrebačkom kvartu Maksimir i njegovoj domicilnoj župi sv. Jeronima, a nastavilo se kroz zagrebačku bogosloviju na Kaptolu. Između ostalog je naglasio: “Moj je svećenički put jedan svojevrstan mozaik koji je Bog slagao na svoj osebujan način. Od malena sam bio vezan uz Crkvu te sam rado pomagao župniku Vladimiru Cvetniću i časnoj sestri Mariji Kiš u redovitosti župnoga života, napose kroz ministriranje, a u doba Domovinskog rata radio sam i u župnom Caritasu. To iskustvo aktivnog života u župi malo pomalo u meni je stvaralo želju za duhovnim pozivom koji sam iskristalizirao u drugom razredu srednje škole. Danas se često sjetim Isusovih riječi: ‘Ne izabraste vi mene, nego Ja izabrah vas’ što će reći da je prvi korak uvijek Božji, a na meni je da Bogu podam svoj odgovor. Bog je dopuštao da taj odgovor u meni sazrije. Sve odluke, dragi sjemeništarci, koje donosite s Bogom uvijek će uroditi plodom jer Bog ne poziva savršene već usavršuje pozvane! Budite s Njim u blizini i s Njim donosite odluke. Bog ima vremena, ima strpljenja čekati tvoj slobodni DA i današnje vrijeme ne treba bilo kakve svećenike, već treba svete i savršene svećenike – ne bojte se ući u avanturu s Gospodinom i svakoga dana povedite Isusa u svoje školske klupe, u svoj život  i nećete posrnuti nikada!”, zaključuje propovjednik.

Na koncu misnoga slavlja i molitve za uspjeh SHKM-a u Zagrebu koji nas očekuje, prečasni Rektor zahvalio je vlč. Vjekoslavu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi sjemenišne zajednice uz orguljašku pratnju sjemeništaraca drugaša Marka Pratljačića i Emanuela Frankola. Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagavaonici, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za 16. ožujka ove godine.

Matija Pavlaković, rektor