Svjetski dan misija 2022

Svjetski dan misija svake godine obilježavamo predzadnje nedjelje u listopadu i ove godine to je 23. listopada. Prigoda je to da se uvijek iznova prisjetimo da smo kao kršćani svi pozvani biti misionari, pozvani biti svjedoci Božje spasenjske ljubavi prema svakomu čovjeku.

U tom duhu i papa Franjo piše svoju ovogodišnju poruku za Svjetski dan misija, pod geslom: „Bit ćete mi svjedoci“ (Dj 1, 8). Papa naglašava: „Kao što je Krist prvi poslan, odnosno Očev misionar (usp. Iv 20, 21) i njegov ‘vjerni svjedok’ (usp. Otk 1,5), tako je i svaki kršćanin pozvan biti Kristov misionar i svjedok. A Crkva, kao zajednica Kristovih učenika, nema drugog poslanja nego evangelizirati svijet, dajući svjedočanstvo za Krista.“Tijekom povijesti, a i danas, mnogi pojedinci, u zajedništvu s Crkvom, išli su i idu „sve do kraja zemlje“ (Dj 1, 8) navješćujući radosnu vijest Isusa Krista, čineći djela milosrđa, kojima omogućuju svakomu dostojanstven život. U takvu djelovanju vidi se zajedništvo i snaga Crkve.

Dok naši misionari idu u misije ad gentes, među narode koji još nisu čuli Božju riječ, mi koji ostajemo u svojim sredinama pratimo ih svojim molitvama i konkretnom pomoći te na taj način svjedočimo svoju međusobnu ljubav i univerzalnost Crkve onima koji su oko nas. Tako dajemo primjer, svjedočimo, jer osim navještaja ljudi trebaju i primjere, i to one koji potkrepljuju što propovijedamo i koji ih potiču da onda i sami djeluju.

Najsvjetliji primjer zauzeta djelovanja unutar vlastitog okruženja nudi nam lik blažene Pauline Jaricot, utemeljiteljice Djela za širenje vjere, koju je papa Franjo proglasio blaženom u svibnju ove godine.

Da bismo trajno poticali na promišljanje o svojem kršćanskom pozivu na svjedočenje, pripremili smo prigodne materijale za Svjetski dan misija. Posjetite https://misije.hr/djelo-za-sirenje-vjere/svjetski-dan-misija-2022/, upoznajte se s misijskim djelovanjem i pružite podršku našim misionarima i misionarkama.

Kada se bl. Paulina Jaricot obratila i odlučila uzeti život u svoje ruke, zapravo prepustiti ga u Božje ruke, ona odabire ljubav usmjerenu na misijsko djelovanje i neka to bude poticaj svima nama da slijedimo njezin primjer.

Zahvaljujemo za svu ljubav koju iskazujete našim misionarima svojim žrtvama, molitvama i darovima. Neka vam Gospodin obilno uzvrati!

Potražite Facebook stranicu “Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj” kako biste mogli pratiti aktivnosti iz misijskih zemalja: www.facebook.com/missioHR

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju i rado ćemo pomoći: tel: 01/ 56 35 055; missio.croatia@misije.hr

Nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj: s. Ivana Margarin, FDC