Druga nedjelja po Božiću

U vremenu kojem živimo glavnu riječ vodi kapital, trgovanje, kupovanje, posjedovanje, imanje. Isus po svojoj Crkvi nudi vrijednosti koje ne propadaju, već ostaju trajne i istinski mogu ispuniti čovjeka. Prisjetimo se zgode iz Biblije: Bogati mladić upita Isusa: – Učitelju što mi je činiti da život vječni baštinim?  Isus odgovara: – Drži zapovijedi i živjet ćeš! Mladić odgovara: – Sve sam ih izvršavao od svoje mladosti! Isus ga pogleda, zavoli ga i reče: – Ako želiš istinsku sreću, idi prodaj sve i podaj siromasima a onda dođi i slijedi me! No, mladić ode žalostan jer imaše velik imetak. U čemu je moj imetak i moj interes u ovoj netom započetoj godini? Sama materijalna dobra teško ću steći a u konačnici ona nisu dovoljna za moju sreću.

Moj duh treba nešto više, trajnije, vječno. To su duhovna dobra koja mi Isus tako nesebično nudi. Nedjeljnom i blagdanskom euharistijom hrani moju dušu svojim Tijelom i Krvlju, te svojom Riječju života. Svakog prvog četvrtka u mjesecu izložen je preda mnom u presvetom oltarskom sakramentu, da me učvrsti u vjeri u svoju prisutnost. Svakog utorka i petka u korizmi poziva me da ga pratim na križnom putu i doživim njegovu ljubav. Svakog osamnaestog u mjesecu u moljenju Bijele krunice za nerođene potiče me da se zauzmem za Život od začeća do prirodne smrti.  U svibanjskim i listopadskim pobožnostima stavlja preda me svoju i moju majku Mariju kao zagovornicu i istinsku vjernicu pokazujući kako jedino služenje jest istinsko vladanje.  Kroz brojna hodočašća pokazuje mi stvarnost putovanja prema vječnosti. U sakramentu ispovijedi pruža mi nove snage da ne klonem u trenucima slabosti. Kroz kateheze, zornice, pobožnosti, duhovne obnove, karitativne djelatnosti poziva me da se snađem i ostvarim u vremenu i prostoru. Mnogo mi još toga Isus nudi u ovoj godini. Imam li onda razloga za strah, izgubljenost, zabrinutost…?

         – Imam – ako sam sjeo na krivi vlak koji ulazi u tunel bez izlaza. Još uvijek nije kasno sići s toga vlaka propasti i presjesti na Isusovo vozilo sigurnosti. Ono možda vozi sporije ali sigurno stiže na cilj – Očev zagrljaj!