Djelovanje župnog Caritasa

Govoriti o počecima i nastanku Caritasa u Nadbiskupiji zagrebačkoj pa tako i u našoj Župi Sv. Jelene Križarice u Zaboku, znači govoriti o Blaženom Alojziju Stepincu, nadbiskupu zagrebačkom, kao njegovom utemeljitelju. Korijeni Caritasa i njegovo danas poprilično razgranano stablo duboko su isprepleteni njegovim likom i dijelom. Uz suradnju gospodina Antuna Metzgera, voditelja karitativnog tajništva, Blaženi Alojzije izrađuje Statut za karitativni rad u Nadbiskupiji zagrebačkoj. Nadbiskup Baver odobrio je spomenuti Statut 20. listopada 1933. godine, pa se ta godina smatra službenim osnutkom Caritasa Nadbiskupije zagrebačke. Prema Statutu svrha Caritasa bila je «njegovati, jačati i širiti duh djelotvorne ljubavi prema bližnjemu ». Tako je u okviru Župnog pastoralnog i Ekonomskog vijeća u Župi Sv. Jelene Križarice iz Zaboka osnovan Caritas koji djeluje već duže vrijeme i sastavni je dio života i djelovanja naše župe.

caritas 4

On službeno broji šest članova (Marija Jandrok, Jelena Tomek, Josip Sente, Lara Krznar, Rajko Krajačić i Zvonko Belošević kao voditelj ) iako funkciju Caritasa u danom trenutku obavljaju cijelo Pastoralno i Ekonomsko vijeće na čelu s našim župnikom. Odlukom Nadbiskupskog duhovnog stola od 24. veljače 2003. godine službeno su potvrđeni spomenuti članovi Odbora župnog Caritasa od strane biskupa Vlade Košića. Rad našeg Caritasa pogotovo oživi uoči najvećih kršćanskih blagdana, Uskrsa i Božića, kada najugroženije obitelji s područja naše župe posjećujemo u njihovim domovima, suosjećajući s ljudskom bijedom, patnjom, bolešću i siromaštvom, darivajući im pakete hrane, pakete odjeće i obuće prikupljenih od ljudi dobre volje koji su spremni pomoći drugima. Tako Caritas uz podjelu materijalne pomoći, pruža i mnogo više: unosi nadu i svjetlo u srca naših vjernika, koja su često «okovana» tjeskobom i nesigurnošću pred sutrašnjim danom. Najdraže nam je kada prilikom posjeta i uručivanja paketa nailazimo na otvorena i razdragana srca sa zahvalom za učinjeno. To nam daje snagu i motivaciju za još bolji rad. Teške socijalno – gospodarske prilike u zemlji prisiljavaju nas da na tome poradimo intenzivnije pa smo uveli (zbog neadekvatnog prostora) novi način rada, a to je ponuda, odnosno potražnja starog ali očuvanog namještaja i bijele tehnike ( tzv. «Burza ljubavi»).

kutijice

Akcijama na tom planu pomažemo pronaći i po mogućnosti dostaviti na kućne adrese sve vrste pokućstva čime također pomažemo normalizirati život siromašnog čovjeka. Naša se aktivnost ipak najviše bazira na prikupljanju novčanih sredstava čime uglavnom plaćamo režijske troškove, školski pribor, bilježnice, knjige, drva za ogrjev, namirnice i lijekove najpotrebnijima. Sva ta sredstva prikupljamo na razne načine kao što su dobrovoljni prilozi u caritas kasice u nedjelji Caritasa, zatim novčani prilozi od prodaje radova od školjaka, prilozi od prodaje maslinovim grančica, svjećica, vjerskih knjiga i slično.  Veliki obol u toj našoj aktivnosti, kreativnosti i domišljatosti daje nam naš župnik kojemu ovim putem želimo izreći jedno veliko hvala u naše ime i ime svih kojima smo dosad i kojima ćemo ubuduće pomagati. Osim toga moramo spomenuti suradnju našeg Caritasa s Caritasom Nadbiskupije zagrebačke preko kojeg smo dobili dva bolesnička kreveta i jedna invalidska kolica, koja nismo mogli nabaviti na našem području. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i pojedinačne akcije prikupljanja novčanih sredstava za potrebe Hrvatskog Caritasa ( izgradnja crkve u BiH, pomoć stradalima od potresa u jugoistočnoj Aziji ), zatim prikupljanje djela kolekte za Caritas Nadbiskupije zagrebačke, prikupljanje novčanih sredstava za kupnju specijalnih invalidskih kolica za jednog našeg teško stradalog župljanina i drugo.

kraljica krunice

Nismo zaboravili ni na naše bolesne, stare i napuštene. Za njih se redovito svake godine na Nedjelju krunice služi sveta misa na kojoj se mogu okrijepiti sakramentima Svete pričesti i Bolesničkog pomazanja. Uključili smo se u akciju «1000 radosti» pokrenutu od strane Caritasa Nadbiskupije zagrebačke u kojoj smo  pomogli jednoj našoj obitelji sa četvero djece. Nova vremena rađaju i nove potrebe za radom Caritasa, a nezamislivo je da bilo koja kršćanska zajednica, koja raste iz Kristove ljubavi nema učinkovito organizirano sredstvo pomaganja svima kojima je pomoć potrebna. Zato želimo da nas sve skupa ispuni duh zajedništva, radosti i nade kako bismo zajedničkim radom još više i bolje karitativno djelovali.

One thought on “Djelovanje župnog Caritasa

Comments are closed.