Kapelica Presvetog Srca Isusova nalazi se na gornjim Zabočkim bregima. Zapisano je da se Isus Krist tri puta objavio poniznoj Margareti – Mariji i to: 27. prosinca 1673., u lipnju 1674. i u lipnju 1675.g. Posebno je značajna treća objava kojom Isus govori Margareti – Mariji: „Gle ovo Srce koje je toliko ljubilo ljude da nije ničim štedjelo sve do iscrpljenosti, kako bi im zasvjedočilo svoju ljubav, a kao uzvrat od većine njih prima nezahvalnost, nepoštovanje, svetogrđe, hladnoću i prezir u ovome sakramentu ljubavi.

Stoga tražim da u petak po tijelovskoj osmini bude posebna svetkovina za čašćenje moga Srca i da se na taj dan primi naknadna pričest i izvrši otprošnja kao zadovoljština za grijehe.“  Pobožnost Srcu Isusovu s oduševljenjem je prihvaćalo XIX stoljeće. Leon XIII. posvetio je 1899.g. čitav svijet Presvetom Srcu. Slike Srca Isusova posvuda se šire, po  crkvama, po obiteljima, …

Srce Isusovo - Zaboci Bregi

Gradila su se nacionalna svetišta, podizale crkve i kapele. Vjerujemo da je tako začeta ideja da se izgradi i kapelica Presvetog Srca Isusova u Bregima Zabočkim. Franjo Huić, stanovnik Brega Zabočkih, poduzetnik u gradu Zagrebu, započeo je gradnju Kapelice 1907. godine. Već u samom početku gradnje lokalno stanovništvo dalo je svoj veliki obol – doprinos u materijalnom i duhovnom smislu.

Kapelica je na inicijativu mještana i uz veliku pomoć i podršku župnika vlč. Marijana Culjaka temeljito obnovljena i dograđena 2001. i 2002. godine. Dugačak je spisak donatora i izvršitelja radova. Posvećenje Kapelice u novom zdanju obavljeno je 7. lipnja 2002. godine, na blagdan Presvetog Srca Isusova.

U unutrašnjem dijelu je oltar s kipovima: Presvetog Srca Isusova, Majke Božje i Sv. Vinka. Blagdan Sv. Vinka obilježava se 22. siječnja. Narod ga poštuje kao zaštitnika vinogradara. Naime, u to vrijeme započinju radovi u vinogradu, posebno obrezivanja vinove loze. Vinogradari se zahvaljuju Sv. Vinku i dragom Bogu na darovima u protekloj godini i mole za uspjeh u tekućoj godini.

2007. obilježena je 100. godišnjica postojanja kapelice Presvetog Srca Isusova. Euharistijsko slavlje predvodio je preuzvišeni dr. Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački, čime se posebno ponosimo.

U cijeli program obilježavanja stogodišnjice uključila se i Hrvatska udruga „Muži zagorskog srca“, kojoj je zaštitnik Presveto Srce Isusovo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Facebook Župe Zabok
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
KONTAKT

Župa sv. Jelene Križarice

Ljudevita Gaja 4

49210 Zabok

Tel: 049/221 – 954

Email: zupa.zabok@zg-nadbiskupija.hr

župnik: vlč. Marijan Culjak

Mob: 098/ 913 90 14

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA:

Ponedjeljak 16 do 18 sati
Utorak 16 do 18 sati
Srijeda 16 do 18 sati
Četvrtak 16 do 18 sati
Petak od 9 do 12 sati
Subotom, nedjeljom i blagdanima župni ured ne radi.

U hitnim slučajevima sprovoda ili potrebe posjete bolesnicima nazovite župnika.

O našoj župi