Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije

Duhovno-formativni susret bogoslova završene treće, četvrte i pete godine formacije Zagrebačke nadbiskupije, njih 24, u zajedništvu sa svojim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, održan je od 19. do 26. kolovoza u domu „Sveti Martin“ u Malom Lošinju. S bogoslovima su bili vlč. Mislav Kutleša, prefekt i vlč. Andrija Miličević, pomoćni duhovnik koji su pripremili ovogodišnju temu susreta „Molitva u kršćanskom životu na putu prema svećenstvu.“

Prvoga dana nakon puta bogoslovi su bili upoznati s detaljnim programom susreta te su bili podijeljeni u četiri skupine koje su, preko svakidašnjih zadataka, brinule o općem funkcioniranju boravka u domu. Drugi dan bio je posvećen važnosti osobne molitve u svećeničkoj formaciji i borbi molitve. Za te susrete bogoslovi su se pripremili prije samog polaska na Lošinj kroz dva osvrta koja su se temeljila na tekstovima iz Katekizma Katoličke Crkve koji govore o molitvi (KKC 2559-2758).

Treći dan temeljio se na prenošenju iskustva molitve. Četiri bogoslova sa završenim teološkim studijem, svaki u jednoj skupini, predstavili su i održali jedan molitveni susret nakon čega su molitveni susreti predstavljeni na zajedničkom susretu pa su tako neki sudjelovali na molitvi krunice Blažene Djevice Marije, neki su sudjelovali na pobožnosti Božjem milosrđu, a neki su meditirali nad slikom. U četvrtak je vlč. Andrija održao kratko predavanje o „Lectio Divina“, nakon čega je bogoslovima dan svetopisamski tekst nad kojim su razmatrali.

U petak su svi zastali i dan proveli u šutnji koja je bila prožeta molitvom pred Presvetim oltarskim sakramentom. Subota je prošla u znaku Svetoga pisma. Naime druga četvorica bogoslova sa završenim teološkim studijem u svojim skupinama predvodili su jedan biblijski susret gdje su iznijeli ove metode rada: usporedba teksta i slike, znanstveni pristup tekstu, duhovna egzegeza i osobno iskustva rada.

U nedjelju nakon euharistijskoga slavlja svi su se uputili na izlet na otok Ilovik, dok su na putu pristajali i u pokojoj uvali gdje je bila mogućnost osvježenja kupanjem u moru. Vrativši se s izleta dan je zaključen molitvom krunice. Posljednjeg dana duhovno-formativnog susreta uslijedilo je vrednovanje cijeloga tjedna.

Na kraju bogoslovi su se zahvalili svojem Nadbiskupu što je ovaj tjedan proveo s njima u radu, molitvi i druženju kao i na svakoj upućenoj riječi, bilo u homiliji, na zajedničkim susretima, u osobnom razgovoru ili u prolazu. Također zahvala je pristigla i gospođama u kuhinji kao i upravitelju doma preč. Ivici Budinšćaku. Obogaćeni novim iskustvima i znanjima kao i različitim zgodama, još jedan duhovno-formativni susret priveden je kraju.

Patrik Paulić i Filip Šešek