Hodočašće u župu Prišlin na misu zahvalnicu

“Povezanost dviju župa kroz znak križa”

U župi svetoga Petra u Prišlinu svečano je danas proslavljena misa zahvalnica za plodove zemlje koje smo posadili, okopavali, plijevili,  zalijevali i sa puno ljubavi brinuli se oko njih. Misno slavlje predvodio je vlč. Marijan Culjak župnik u Zaboku uz domaćeg župnika vlč. Damira Ivaneka koji je na početku misnoga slavlja poželio svima dobrodošlicu uz želju da nas ovo duhovno ozračje potakne više na razmišljanje o zahvalnosti.

Svečanosti misnog slavlja doprinijeli su prvopričesnici koji su nas prigodnim tekstovima uveli u misno slavlje a zatim krizmanici koji su uz tekstove prinijeli darove pred oltar Gospodnji. Darovi su svi plodovi rada naših vjernika te je simbolika zahvale bila još više izražena.

20161106_174734

Vlč Culjak u svojoj homiliji ističe da  preko ovih darova Bog želi blagosloviti naš ljudski rad, da nas vodi k Njemu u vječni život. Sve napore, znoj svog lica, sve radosti i sve plodove zemlje i rada ruku čovječjih prinosimo u Kristovu žrtvu, da se u njoj i u nama dogodi otajstvena promjena. Nastojmo bolje razumjeti i slaviti Euharistiju koja znači zahvaljivanje. Poruka današnjih čitanja nam govori da je Bog čovjeka stvorio za vječnost. Ta vječnost razlikuje se od života u vremenu. Mnoge stvari i postupci koji su ovdje veoma važni, tamo ne vrijede. Vječnost je život bez tjelesnih potreba, bez tjelesnih tegoba. Jedini zakon u vječnosti je – Ljubav. Jer jedino je ljubav vječna.  „Znanja, uminut će, jezici umuknut će, proroštva prestat će. Jer djelomično je naše saznanje i površno naše spoznanje. Na kraju ostaju: Vjera, Ufanje i Ljubav. To troje. No najveća je među njima ljubav!“ (Piše sveti Pavao). 

img_9063

img_8993

I naša povezanost dviju župe jest kroz KRIŽ jer na ovom oltaru imate moći Isusova križa a mi dolazimo iz župe svete Jelene Križarice koja je pronašla ostatke toga križa koji se upravo njezinom zaslugom proširio svijetom te možemo reći da smo duhovni rođaci povezani tim križem – zaključuje homiliju vlč. Culjak.

Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti a sve je zaključeno pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO. Misno slavlje skladnim zajedničkim  pjevanjem animirali su župni zborovi župe svete Jelene Križarice  (stariji i mlađi).

img_8992

Na kraju riječ zahvale uputio je domaći župnik Damir Ivanek svima onima koji su dali i najmanji doprinos u ovome danu zahvale za župu, ali i svima onima koji su aktivnim sudjelovanjem pokazali zajedništvo i spremnost za angažman u župnoj zajednici, mladima, ministrantima, župnim vijećima, članovima Caritasa župe Prišlin te načelniku općine Hum na Sutli Zvonku Jutriši kao i svima koji su bili nazočni na misi te pozvao sve vjernike na kratko druženje uz kolače i sokove.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda