Održane kreativne radionice Udruge sv. Marta Zabok

U velikoj galeriji grada Zaboka u srijedu 13. prosinca održalo se predstavljanje udruge sveta Marta Zabok  Udruga je to koja je osnovana s ciljem poticanja kulture, starih zaboravljenih zanata, promicanja ljudskih prava, mira, svijesti o zajedništvu, zaštiti okoliša, solidarnosti, interkulturalnog civilnog društva, poticanje osobnog razvoja i samorazvoja te jačanje inicijative kroz volonterski rad. Posjetitelji su tako mogli izraziti svoju kreativnost izradom ukrasnih i uporabnih predmeta kao i kroz izradu prigodnog nakita za ove blagdanske dane.

Na početku sve je okupljene pozdravila voditeljica  Gradske galerije Bojana Birač, zatim župnik Marijan Culjak, inače počasni član udruge koji se sjetio samih početaka rada udruge pohvalivši njihov anganžman kako u župi tako i u društvenom djelovanju na području grada i šire. 

Zamjenica zabočkog gradonačelnika Valentina Đurek istaknula je kako ju veseli svako djelovanje udruga na području našega grada posebno onih koji nastoje njegovati bogatu zagorsku tradiciju naših prabaka i pradjedova  a koju nastoje danas mladima dočarati kako se nekada tradicisko živjelo iz koljena u koljena,  koje nam danas nažalost polako pada u zaborav. 

Članice su poučile zainteresirane građane a i prijatelje iz srodnih udruga iz okolice kako se izrađuju razni ukrasi od krep papira, kako se izrađuju radovi od špage vezani uz pletenje flaša, vaza i sličnog materijala, izrada ukrasa od komušina – kukuruzovine, kako napraviti unikatne radove od papira te se moglo naučiti kako se nekad heklalo, vezalo, štrikalo.

Ako se malo osvrnemo oko sebe, stvari koje doživljavamo kao otpad, uz malo mašte zaživjet će drugim, svečanim, životom. Okupljeni na radionici mogli su sami napraviti prigodne darove za obitelj i prijatelje, a znamo da su tek to oni najljepši darovi, jer su to darovi u koje je utkana sva naša ljubav.„Previše je plastike oko nas i ljudima je to već dojadilo, pa se sve više traže ukrasi od prirodnih materijala kojih ima svuda oko nas“ – istaknule su u glas sve članice udruge kao i žene koje su se okupile na ovoj božićnoj radionici.

I ova je današnja radionica i predstavljanje dokazalo da kreativnost koja se krije u svakome od nas spaja nekoliko generacija.

                                                                                                                                                         Darko Fiket, predsjednik Udruge