Dani zahvale u Sesvetama

U Župi Svih Svetih u Sesvetama, početak mjeseca lipnja, točnije od 1. do 4. lipnja 2017. godine bio je prožet duhovnošću, župnim zajedništvom te zahvalom dragom Bogu na svim primljenim milostima koje smo zadobili tijekom cijele pastoralne i školske godine.
               
U samom središtu Sesveta, između stare župne crkve i pastoralnog centra postavljen je kip Blaženoj Djevici Mariji – Majci Života. Gospa koja pod svojim srcem nosi živoga Boga – Isusa Krista.

Upravo iza same proslave blagdana Marijinog pohođenja svojoj rođakinji Elizabeti, župljani su započeli s prvim danom trodnevnice.
               
Prvi dan trodnevnice, u četvrtak, 1. lipnja, započeo je molitvom „Bijele krunice“ oko kipa Gospe za sve nerođene živote. Krunicu su predmolile trudne majke koje se trenutno nalaze u kući Betlehem u naselju Brestje.

Pater Marko Glogović, provincijal Pavlinskog samostana u Sveticama, započeo je svečano euharistijsko slavlje u 18:30 sati u koncelebraciji sa župnikom, preč. Marijem Miglesom. U svojoj nadahnutoj homiliji istaknuo je važnost života i njegovog poštivanja od začeća do prirodne smrti.

Svetu misu, pjesmom je animirao domaći župni mješoviti zbor pod ravnanjem časne sestre Brigite.  

Nakon svete mise, okupljeni narod uživao je u koncertu mladih umjetnika, osnovnih i srednjih glazbenih škola koje djeluju u Sesvetama.

Drugi dan trodnevne priprave, 2. lipnja, bio je posvećen molitvi za nova svećenička i redovnička zvanja iz župe. Bio je to prvi petak u mjesecu lipnju koji je na osobiti način posvećen Presvetom Srcu Isusovu, mjesecu mnogih svećeničkih obljetnica ređenja. Molitvu svete krunice predmolili su mladi koji razmišljaju o duhovnom pozivu. Vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj bogoslova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu predslavio je drugi dan trodnevnice te se u svojoj homiliji osvrnuo na konkretno življenje vjere u svakidašnjem životu.

Naglasio je da moramo biti hrabri i nasmijani kršćani te svjedočiti svoju vjeru.

U goste je stigao i Nadbiskupijski zbor mladih koji je uveličao misno slavlje svojom pjesmom. Nakon svete mise Zagrebački bogoslovski oktet održao je jednosatni koncert prekrasnih napjeva, kršćanskih i svjetovnih pjesama.

Treći dan trodnevnice, prve subote u mjesecu, 3. lipnja, započeo je molitvom svete krunice pred kipom Majke Božje, namijenjenom svim parovima koji će uskoro zaploviti u bračno zajedništvo, te za sve parove koji ne mogu začeti svoje dijete.

U koncelebraciji sa župnim vikarom, vlč. Ivanom Vučakom, misu Bdijenja od svetkovine Duhova predslavio je vlč. Tomislav Kralj, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Gornjoj Bistri. Istaknuo je kako je upravo Duh Sveti onaj koji nas je ovdje okupio te da težimo uvijek biti žedni njega koji je izvor Žive vode koja vodi u Vječni život te da darove koje smo od njega primili ne smijemo zaboraviti nego ih snagom svete euharistije ponovno pokrenuti.

I ove večeri došli su gosti iz Sisačke biskupije, zbor mladih „Svitanje“ iz Župe sv. Lovre mučenika u Petrinji. Nakon svečane mise Bdijenja, uslijedila je večer slavljenja, tzv. festival molitve u pjesmi koju su nam pjevali i svirali dobro poznati bend, Vis Emanuel iz Velike Gorice.

Kroz sat vremena, mladi i stari, pjevali su i slavili Gospodina.


               
Posljednjeg dana zahvale, u nedjelju 4. lipnja, na svetkovinu Pedesetnice, Duhova, okupljena župna zajednica oko Blažene Djevice Marije iščekivala je silu odozgor, Duha Svetoga, baš kao u prvim kršćanskim vremenima, vani na otvorenom, pod vedrim nebom, u zajedništvu Isusove i naše Majke slavili su Gospodina.

Budući da se naša Nadbiskupija nalazi u Godini svetog Josipa, ispod kipa njegove zaručnice, s početkom u 18 sati započela je molitva krunice svetom Josipu, zaštitniku domovine nam Hrvatske.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predslavio je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. U svojoj homiliji više puta naglasio je vrline sv. Josipa te povezao kako je on bio čovjek pun Duha Svetoga koji je imao itekako velike poteškoće u svojem životu ali u zajedništvu i predanju Bogu sve ih je nadvladao.

Mons. Sente pozvao je okupljeno mnoštvo vjernika da 10. lipnja ove godine pohode svetište sv. Josipa u povodu 330. obljetnice njegovog izabranja za zaštitnika domovine Hrvatske. Svojim predivnim glasovima, domaći zbor mladih „Aeternitas“ animirao je pjesmom svetu misu, a nakon svečane svete mise uslijedio je koncert klape Kampanel.
               
Kroz sve četiri večeri dana zahvale, nakon molitve i pjesme, župljani su uživali u župnom zajedništvu u šatoru koji je bio postavljen ispred dvorane Emaus. Za sve župljane bila je pripremljena hrana i piće, a dobrovoljni prilozi koji su se prikupili, darovani su mladoj župljanki Aniti koja je nažalost ostala bez obje noge. Prikupljeni novac od hrane i piće pomoći će joj kako bi si mogla kupiti odgovarajuće proteze.
               
Prisutnost i snaga Božjega Duha očituje se na najjasniji način u ljubavi, sebedarju i služenju. Upravo je Ljubav prostor Duha Svetoga. Kroz ove dane zahvale vidjela se živa i aktivna vjera ljudi koji su se ugrađivali u župno zajedništvo te tako učinili sebe i ovaj svijet boljim, ljepšim i radosnijim.

Ivan Vučak,
župni vikar