Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj

Pula, (IKA) – Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj počela je 29. veljače u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater, u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Porečke i Pulske biskupije. Početak rada obilježen je svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je u sjemenišnoj kapeli predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, uz koncelebraciju svećenika sjemeništa te 15 dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela. Uvodnim pozdravom okupljenima obratio se domaćin, dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji vlč. Mirko Vukšić.

Biskup je na početku napomenuo kako se ta misa služi i za sve pokojne misionare i misionarke, te za preminule dijecezanske ravnatelje PMD, napose spomenuvši nedavno preminulog svećenika Porečke i Pulske biskupije koji je dugo godinu obnašao službu dijecezanskog ravnatelja PMD u Porečkoj i Pulskoj biskupiji Josipa Racana. U homiliji je biskup podsjetio na riječi pape Franje iz prošlogodišnje poruke povodom Svjetskog dana misija kako misijska dimenzija predstavlja samu narav Crkve. Podsjetio je, spominjući 50. obljetnicu dekreta Ad gentes, o misijskom djelovanju Crkve, kako je njezino poslanje neprestano naviještati svima evanđelje koje je izvor radosti, slobode i spasenja. Spominjući ulomak iz dnevnog Evanđelja o odbacivanju koje je Krist doživio od ljudi iz svoga kraja, biskup je rekao da je to stav odbacivanja vjere koji je danas prisutna u Europi. Potaknuo je na molitvu “za sve one koji pođoše na kraj svijeta u misije”, kao i za one koji su svoj život posvetili molitvi za njih, poput svete Terezije od Maloga Isusa.

Uslijedio je susret dijecezanskih ravnatelja PMD s bogoslovima. Na početku je kratki uvod izrekao nacionalni ravnatelj PMD u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, a potom su ravnatelji predstavili svoje biskupije te aktivnost PMD u svojim sredinama, a pojedini, koji su aktivno iskusili misijsko djelovanje, mahom u Africi, iznijeli su svoja iskustva. Potom je rektor sjemeništa preč. Piergiorgio De Angelis poželio dobrodošlicu gostima te predstavio pulsko sjemenište Redemptoris Mater i upoznao goste sa sustavom funkcioniranja sjemeništa Redemptoris Mater kojih u svijetu ima 105. Potom je predstavio bogoslove u pulskom sjemeništu koji dolaze iz 12 nacija. Iz tog pulskog sjemeništa do sada su red prezbiterata primila 64 đakona, a za koji mjesec još će četvorica. Rektor je napose naglasio važnost obitelji u novoj evangelizaciji, pojasnivši vezu Neokatekumenskog puta i misijskog djelovanja u središtu kojeg se nalazi obitelj.

Na skupštini sudjeluju: vlč. Antun Štefan, Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, vlč. Dominik Vukalović, ravnatelj Papinskih misijskih djela Varaždinske biskupije, vlč. Mirko Vukšić, ravnatelj Papinskih misijskih djela Porečke i Pulske biskupije, don Ivan Štironja, Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, vlč. Pavao Mokri, ravnatelj Papinskih misijskih djela Požeške biskupije, don Frano Markić, ravnatelj Papinskih misijskih djela Dubrovačke biskupije, vlč. Ivan Novak, ravnatelj Papinskih misijskih djela Bjelovarsko-križevačke biskupije, don Mladen Kačan, ravnatelj Papinskih misijskih djela Zadarske nadbiskupije, vlč. Kristijan Zeba, ravnatelj Papinskih misijskih djela Riječke nadbiskupije, don Tomislav Puljić, ravnatelj Papinskih misijskih djela Šibenske biskupije, don Darijo Čorić, ravnatelj Papinskih misijskih djela Splitsko-makarske nadbiskupije, don Božidar Volarić, ravnatelj Papinskih misijskih djela Krčke biskupije, mons. Juraj Jerneić, ravnatelj Papinskih misijskih djela Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Slavko Rajič, ravnatelj Papinskih misijskih djela za Vojni ordinarijat, vlč. Ivan Faletar, ravnatelj Papinskih misijskih djela Sisačke biskupije te Ines Sosa Meštrović, voditelj projekata u Nacionalnoj upravi Papinskih misijskih djela.

Susret se nastavlja 1. ožujka radnim dijelom, a u poslijepodnevnim satima će ravnatelji sudjelovati na misama u četiri pulske župe te u Marčani i Donjem Labinu.