Hodočašće sjemeništaraca u Varaždinsku biskupiju prigodom 20. obljetnice njezina osnutka

U nedjelju, 5. studenoga 2017. godine, naša sjemenišna zajednica pošla je put Varaždinske biskupije. U dopodnevnim satima pohodili smo župu sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, gdje nas je dočekao vlč. Josip Đurin, naš donedavni prefekt. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Goran Bužak, prefekt III. i IV. razreda, a propovijedao je vlč. Petar Mlakar, naš novi duhovnik. Naglasio je okupljenim vjernicima kako im je Bog podario mladog svećenika i potaknuo ih da mu budu podrška, ponajprije molitvom.

Uz nedjeljna čitanja propovjednik je prokomentirao Isusov oštar prijekor protiv pismoznanaca i farizeja koji su, u Isusovo vrijeme, bili duhovni vođe njegova naroda. Isusove riječi “koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen” trajan su poziv svima nama da se za dobro zauzimamo i borimo; da dobro promičemo na svim razinama jer samo tako će nam svima biti bolje, a Bog će se slaviti. Na koncu Euharistijskog slavlja okupljene vjernike su dotaknuli svojim svjedočenjem, Alen Husnjak, trećaš i Bernard Bisaki, drugaš. Nakon zajedničkog objeda, domaćin, vlč. Josip, nas je poveo u razgledavanje gradskog groblja Varaždin, koje slovi za jedno od najuređenijih i najljepših groblja u Hrvatskoj, u što smo se i sami uvjerili, pohodeći svećeničku grobnicu Varaždinske biskupije i moleći na grobu nedavno preminulog generalnog vikara Varaždinske biskupije, mons. Ivana Godine.

Po oproštaju sa vlč. Đurinom put nas je poveo u varaždinsku katedralu, majku svih crkava ove mlade biskupije, gdje nas je dočekao preč. dr. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, a ujedno i kanonik kantor Stolnog kaptola u Varaždinu. Budući da je preč. Kopjar najzaslužniji za novo unutarnje uređenje same katedrale kojeg je osobno projektirao i vodio, okupljenim odgojiteljima i sjemeništarcima, ukratko je orisao povijest katedrale i njen značaj za sam grad, a nakon njegova iscrpnog izlaganja uputili smo se na grob prvog varaždinskog biskupa, mons. Marka Culeja, čiji posmrtni ostatci od 23. kolovoza 2006. počivaju u Varaždinskoj katedrali te smo održali molitvu za pokoj njegove duše.

Nakon razgledavanja katedrale, uputili smo se u crkvu sv. Nikole u Varaždinu, domicilnu župu našeg novog duhovnika, vlč. Petra Mlakara. Tu nas je dočekao župnik i dekan, preč. Stjepan Najman, novoimenovani kanonik Zbornog kaptola, koji je, u periodu od 1998. do 2006., bio duhovnik u našem Međubiskupijskom sjemeništu. Pošto nam je protumačio povijest grada i župe, uslijedila je i mala okrjepa. Oproštajem od baroknog grada Varaždina, zaputili smo se put Ivanca, mjesta kapelanskog službovanja našeg novog duhovnika. Po dolasku u Ivanec dočekali su nas vlč. Zoran Gložinić, župnik te naš rektor, preč. Matija Pavlaković koji, zbog ranije preuzetih obveza, nije bio u mogućnosti biti s nama u prijepodnevnom djelu našega hodočašća.

Uslijedila je Sveta misa koju je predvodio naš rektor, preč. Matija Pavlaković. U propovijedi između ostalog je naglasio: “Tamo gdje ne postoje gospodari drugih, grabežljivci časti i položaja; tamo gdje postoje tražitelji i obilje strpljenja; tamo gdje vlast otkriva, a ne skriva Boga; tamo se nalazi ljubav i svijet koji nam je ponuđen u Kristu. I kada sebe prepoznajem licemjernim, kada osjećam svu težinu riječi u kojima se pronalazi i moja muka, želim biti ponosan samo zbog toga što je Bog darovao objavu o svojoj ljubavi. U poniznost stane svaka veličina, dragi vjernici. No, da li je imamo? Da li smo ponizni? Poniznost je čudan biser, kažu neki – čim kažeš da ga posjeduješ, već si ga izgubio.”

Luka Žeželj, trećaš i David Širajčić, drugaš, obradovali su prisutne vjernike svojim svjedočanstvima. Euharistijska slavlja je animirao naš sjemenišni zbor pod ravnanjem trećaša, Luke Celića, a na orguljama je bio maturant, Vedran Jakić. Posebnost obiju slavlja, u glazbenom smislu, pružili su nam i tamburaši sjemeništarci koji od ove školske godine imaju vrlo zapaženu ulogu u našem sjemeništu. Nakon večernjeg domjenka, pozdravili smo se s domaćim župnikom, vlč. Gložinićem i đakonom, vlč. Karlom Kruljcem te krenuli put Zagreba.