Kardinal Bozanić novim bogoslovima: Svoj hod prema svećeništvu započnite kod, sa, i od blaženog Alojzija Stepinca

Po završetku mise zahvalnice za 287. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj u ponedjeljak 10. rujna, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se kod groba blaženog Alojzija Stepinca s trideset četvoricom novih bogoslova, koji ove jeseni započinju svoju svećeničku formaciju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. 
 

Nakon zajedničke molitve za proglašenje svetim blaženog kardinala Stepinca, Nadbiskup je nove bogoslove potaknuo da svoj hod prema svećeništvu započnu „kod, sa, i od blaženog Alojzija Stepinca“.
 
„Dolazite mu i kad ste radosni i kad vam je teško. I njemu nije bilo lako, ali uzdao se u Gospodina. Nada je ostavština blaženog Alojzija. On se nadao i pobijedio. Neka vam bude uzor i zagovornik“, rekao je Kardinal. Bogoslovima je poručio da se raduju svojem izboru te istaknuo da će mjesna Crkva zagrebačka moliti Gospodina da ih prosvjetljuje svojim Svetim Duhom da izabiru ono što je najbolje za njih, a to je onda i ono najbolje za Crkvu i društvo.


 
Kardinal Bozanić pozvao je nove bogoslove da iznova upoznaju sveti život blaženog Alojzija Stepinca, prije svega ono vrijeme koje je prethodilo njegovu ređenju u Rimu, a posebice njegovo svećeništvo i biskupsko služenje. Tom prigodom Kardinal je mladićima podijelio medalje Majke Božje od Kamenitih vrata.
 
Rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, preč. mr. Anđelko Košćak, predstavio je Kardinalu nove bogoslove, naglasivši da ih trinaestorica ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište za Zagrebačku nadbiskupiju, šestorica za Varaždinsku biskupiju, dvojica za Bjelovarsko-križevačku, četvorica za Sisačku i sedmorica za Požešku biskupiju. Dvojica mladića ulaze kao kandidati biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske.


 
Rektor Košćak također je spomenuo da su jedanaestorica mladića pohađala susrete „Dođi i vidi“, susrete u organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije namijenjene mladićima koji razmišljaju o svećeničkom pozivu te koji žele pomoć Crkve na putu sazrijevanja u organizaciji, dok devetorica mladića dolaze iz Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, a četvorica iz Požeškog kolegija.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije