Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje prigodom Čina posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu

Izvor: Zagrebačka Nadbiskupija

U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, biskupskim vikarom za pastoral i kancelarom Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Markom Kovačem, rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem i okupljenim svećenicima, slavio je svetu misu prigodom Čina posvete kojim papa Franjo u zajedništvu s biskupima svijeta posvećuje Ukrajinu i Rusiju Bezgrješnom Srcu Marijinu, na svetkovinu Blagovijesti – Navještenja Gospodinova, u petak 25. ožujka 2022. godine.

 

FOTOGALERIJA

HOMILIJA (tekst)

HOMILIJA (audio)

ČIN POSVETE BEZGRJEŠNOM SRCU MARIJINOM

Na početku euharistijskog slavlja kardinal Bozanić pozdravio je okupljene i kazao kako “smo došli u ovo naše drago svetište, k Majci Božjoj Bistričkoj, da bismo s njome i u njezinoj blizini molili Gospodina za mir.” U zajedništvu s papom Franjom, s biskupima svijeta i cijelom Crkvom “bit ćemo sjedinjeni u molitvi i mi, kao dionici Čina posvete čovječanstva, a osobito Ukrajine i Rusije, Bezgrješnomu Srcu Blažene Djevice Marije”, rekao je Kardinal te, citirajući pismo pape Franje, naglasio kako je ovaj Čin posvete “gesta sveopće Crkve koja u ovome dramatičnim času uzdiže Bogu, po Njegovoj i našoj Majci, bolni vapaj svih patnika i moli za prestanak nasilja te da bi preporučila budućnost čovječanstva Kraljici mira.”

U homiliji kardinal Bozanić rekao je kako “u teškom i bremenitom ozračju događaja sadašnjega vremena, čiji nas valovi bacaju iz krajnosti u krajnost, jedino pouzdanje i snagu nalazimo u Onome koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa.” Podsjetio je na 290. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, koje se održalo u rujnu 2021. godine, pod geslom “Dom nam čuvaj, Božja Mati!”, koje je preuzeto “iz popijevke nastale u ratnim okolnostima. U našim su molitvama tada bili naši životni domovi: dom obitelji, dom Crkve, dom zemaljske domovine i stvorenoga svijeta te dom vječnosti. Koliko je ta molitva bila prikladna, još više osjećamo ovih tjedana gledajući ratne strahote i patnje ukrajinskoga naroda i upućujući molitve za mir, za žrtve, za prestanak ratnih napada i za obraćenje.”

Kardinal je kazao kako je Svetište Majke Božje Bistričke “vrelo i riznica mira, u kojoj prepoznajemo puno primljenih Božjih milosti te obilje pouzdanja i nadu vjernika da Gospodin čuje molbe po zagovoru Presvete Bogorodice. Ovdje je naš narod osjetio snagu Božje Riječi i utjehe; ovdje je dolazio Majci pokazati rane i pronaći Njezin zagrljaj. S istim osjećajima dolazimo danas Presvetoj Bogorodici u molitvi za mir u Ukrajini i čitavome svijetu.”

Tumačeći liturgijska čitanja svetkovine Navještenja Gospodinova kardinal Bozanić rekao je kako je Bog otvoreno srce čovjeka pronašao u poniznoj nazaretskoj Djevici. Istaknuo je kako s posebnom pozornošću slušamo Anđelovu riječ “Ne boj se!”, kojom “Bog raspršuje strah čovjeka, posebice onoga koji je otvoren suradnji s Bogom.” 

“Izniman je ovo znak, u kojemu je s papom Franjom cijela Crkva, u svim dijelovima svijeta, okupljena oko Majke Marije, posvećujući svijet njezinu Srcu, toj riznici pouzdanja u Gospodina. Ovo je trenutak koji povezuje vrijeme i vječnost, nebo i zemlju”, naglasio je Kardinal i zaključio homiliju riječima: “U Marijinu Srcu, i u našim ste srcima, svi vi napadani u Ukrajini: djedovi i bake, očevi i majke, djeco, mladi i vi koji branite živote bližnjih, da živite od Božje snage koja čini naizgled nemoguće. U Marijinu Srcu i u našim ste srcima i vi koji napadate, da pogledate svoje srce i da se otvorite milosti Duha Svetoga, tražeći način da zlo bude zaustavljeno, da se zlo ne širi po vama.”

Nakon homilije zagrebački nadbiskup i pomoćni biskupi izmolili su Čin posvete kojim papa Franjo u zajedništvu s biskupima svijeta posvećuje Ukrajinu i Rusiju Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić naglasio je kako je Bog na križu kada nedužni trpe te ondje skuplja suze i boli. Istaknuo je kako će svaka žrtva biti blagoslovljena žrtvom križa, a “s tom vjerom smo molili i zazivali mir na ovoj zemlji, osobito u zemlji Ukrajini gdje se događa veliko zlo. S tim pouzdanjem smo došli ovdje k Mariji i u ovom posebnom trenutku ujedinjeni s čitavom Crkvom svijeta.” Na kraju je Kardinal pozvao sve okupljene da s Božjim blagoslovom te pomoću i blagoslovom Blažene Djevice Marije budu nositelji i djelatnici mira.

Euharistijskom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnik Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije