Križni put na Veliki petak

Tradicionalno, na inicijativu župnika vlč. Marijana Culjaka, na Veliki petak župljani župe sv. Jelene Križarice u Zaboku okupljaju se na pobožnost križnoga puta po župi.  Na pobožnost se okupilo mnoštvo župljana, djece, mladih, a i onih malo starijih.

Tijekom križnog puta molili smo Isusa da nam da obilje svoga Duha; hrabrosti da se usudimo posegnuti dalje od uobičajenog. Molili smo za razboritost, mudrost i strpljivost da se ne bismo zadovoljili prvom prilikom, već čekali onu pravu da ostanemo u Božjoj milosti.

Molili smo i za sve ljude oko sebe, za naše stare i bolesne, da prepoznamo njihove potrebe i da poklanjamo sebe tiho, ali postojano da bismo bili vjerodostojni svjedoci Isusovi. Svatko od prisutnih krenuo je na ovaj križni put i sa svojom vlastitom nakanom.

Jedna od postaja je Vodosprema gdje je postavljeno spomen obilježje, kao i križ u znak sjećanja na kapelu Svete Helene koja je u 18. stoljeću srušena u potresu. Hod za križem smo zaključili obredima Velikog Petka. Kristova muka nije znak poraza već očitovanje Božje ljubavi koja ide do kraja. 

Svima koji su pomogli da se ovaj križni put ostvari neka Božja milost bude nagrada, a zahvalnost župljana poticaj u pobožnosti. Hvala svima koji su sudjelovali na ovogodišnjem križnom putu osobito firmanicima kao i vrijednim domaćicama i domaćinima koji su umornim putnicima ponudili uz put kolače i sokove.

Tekst i slike: Darko Fiket, župni suradnik