Misa zahvalnica za 90 godina Nadbiskupske klasične gimnazije na Šalati

Na svetkovinu svetog Josipa, prigodom Dana škole Nadbiskupske klasične gimnazije i devedesete obljetnice njezina djelovanja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Šalati.

FOTOGALERIJA

Na početku euharistijskog slavlja okupljene je pozdravio rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, čestitavši profesorskom zboru Nadbiskupske klasične gimnazije na čelu s ravnateljicom Ljubom Duvnjak, svim gimnazijalcima i gimnazijalkama te djelatnicima škole visoki jubilej.

„Gledajući povijest Gimnazije vidimo kako se nosila s raznim okolnostima, kako je čuvala svoju posebnost i bila ugrađena u Crkvu i društvo, dajući izniman doprinos hrvatskoj duhovnosti, kulturi i nacionalnom biću”, rekao je preč. Pavlaković. Rektor Sjemeništa na poseban je način zahvalio kardinalu Bozaniću na dolasku, čestitavši mu imendan te nadolazeći rođendan.

U svojoj homiliji kardinal Bozanić pozvao je gimnazijalce i gimnazijalke da od razmatranja uloge svetog Josipa u Isusovu životu otkriju poruku koju im zaštitnik sveopće Crkve i hrvatske domovine donosi. Kardinal je naglasio da nam evanđelja ne donose puno informacija o svetom Josipu, ali da znamo kako je on bio glava Svete obitelji, za koju se brinuo, te da je svoju skrovitu ulogu u potpunosti ispunio. 

Kardinal je u homiliji istaknuo da bi bilo zanimljivo vidjeti svetog Josipa kako u današnjim okolnostima razgovora s mladim ljudima, gimnazijalcima i gimnazijalkama i odgovara im na pitanja o Isusu. „To su pitanja kako se Isus vladao, slušao, što mu je bilo teško te kako je primao poduku. Znamo da je sveti Josip uveo Isusa u molitvu. Zajedno s Marijom bio je Isusov učitelj“, rekao je Kardinal.

U nastavku homilije kazao je kako je sveti Josip znao otkriti ono što Bog od njega očekuje. „To se često kosilo s njegovim planovima, ali na tragu pouke svetog Pavla iz današnjeg drugog čitanja, sveti Josip je protiv svake nade prihvatio Božji put. Prepoznao je Božji put, prihvatio ga i zato mu je to uračunato u pravednost. Upravo zato što je protiv svojih planova prihvatio ono što je Bog stavio pred njega”, rekao je Kardinal.

Govoreći mladima o njihovu sadašnjem razdoblju života te prisjećajući se svojih gimnazijskih dana, kardinal Bozanić je istaknuo da je to vrijeme obilježeno pitanjima.

„Želiš i nadaš se jednoj stvari, ali ti se nameće ono drugo. Pitaš se kako pronaći pravo usmjerenje u svom životu. Koji je to put i način. Kako prepoznati Božju volju”, rekao je kardinal Bozanić naglasivši da je važno da se to propitkivanje uvijek događa u svijesti da je Bog čovjekoljubac. „On vas ljubi, poznaje i zove vas po imenu“ – istaknuo je.

Usmjerenje za životno putovanje, nastavio je Kardinal, sigurno nije put galame nego put aktivne šutnje, osobnog unutarnjeg razgovora s Bogom i traženja božanskog prosvjetljenja. „Zatim, kad smo prepoznali što Bog želi od nas, treba nam hrabrosti. Treba nam jakost da kažemo: ‘Spoznao sam i sad ti se predajem’. Premda Bog brka naše planove, na kraju vidimo da je njegov plan bio onaj najbolji“, rekao je kardinal Bozanić.

Na kraju svoje homilije Kardinal je progovorio o Josipovoj zaštitničkoj službi, ali i naglasio da se ta Josipova karakteristika treba pronaći u svakom čovjeku.

„Svatko od nas je čuvar u svome zvanju. Pozvani smo da čuvamo stvoreni svijet, jer je briga za stvoreno kršćanska briga. Dân nam je zadatak da se brinemo za one koji su nam blizu: roditelji za djecu, profesori za učenike, prijatelji jedni za druge. Potrebno je imati brigu za druge. Biti za druge. Ne sve usmjeravati za sebe. Znati sebe zatajiti da možemo pomoći drugima“, rekao je kardinal Bozanić pozvavši na kraju gimnazijalce i gimnazijalke da budu čuvari svoga života.

„Samo ih Bog do kraja poznaje, a oni koji vas susreću dive se tolikim vašim talentima. Čuvajte ih i razvijajte ih. Pozvani ste u život da ono što vam je dano razvijate i da činite nešto dobro i lijepo. Na tu nakanu preporučimo se svetom Josipu”, zaključio je kardinal Bozanić.

Na kraju euharistijskog slavlja ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije Ljuba Duvnjak zahvalila je kardinalu Bozaniću na upućenoj pastirskoj riječi i brizi za Gimnaziju.

Nakon euharistijskog slavlja održana je svečana akademija koju su pripremili učenici i profesori škole. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Ankice Juričić.


  Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije