Mons. Tomislav Subotičanec ustoličen za kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog

U zagrebačkoj katedrali u subotu 31. kolovoza 2019. godine generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec ustoličen je za kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Obred ustoličenja novog kanonika započeo je u kapelici sakristije zagrebačke katedrale u prisutnosti članova Prvostolnog kaptola zagrebačkog na čelu s Velikim prepozitom Prvostolnog kaptola pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom.

Na početku obreda ustoličenja pročitan je dekret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojim se mons. Subotičanec imenuje novim članom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Novi kanonik zatim je pročitao ispovijest vjere te položio kanoničku zakletvu a potom i obukao korsko ruho kanoničke službe.

U drugom dijelu obreda ustoličenja koji je održan u koru prvostolnice kanonik kantor preč. Stjepan Kožul, koji je i predvodio obred ustoličenja novog kanonika, pročitao je životopis mons. Tomislava Subotičanca. Kanonici svjedoci u obredu ustoličenja mons. Josip Oslić i rektor katedrale preč. Josip Kuhtić zatim su novom kanoniku stavili oko vrata kanonički križ pektoral.

Na kraju obreda kanoničkog ustoličenja mons. Subotičanec zahvalio je kardinalu Josipu Bozaniću na imenovanju među članove drevne ustanove zagrebačke Crkve. „Ovim imenovanjem povjerena mi je zadaća ispovijedanja i vršenja bogoslužja u našoj zagrebačkoj katedrali – za spas duša i na slavu Božju. Mons. Subotičanec zahvalio se i svim kanonicima na čelu s Velikim prepozitom mons. Šaškom na iskazanom povjerenju i podršci u početku nove službe. Na kraju svog zahvalnog govora novi je kanonik istaknuo radost što će svojim kanoničkim služenjem moći doprinijeti pastoralnom radu i životu katedrale te čitave Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon obreda ustoličenja mons. Subotičanec predvodio je po prvi puta kao kanonik konventualnu misu zahvalnicu u katedrali.

Životopis mons. Tomislava Subotičanca možete pročitati ovdje.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije