Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica 2022

Slavlje Vazmenog otajstva u našoj smo župi započeli hodom vjere na kojemu je Cvjetnica prva postaja i liturgijski uvodi u slavlje Velikoga tjedna. Proslava Cvjetnice – Nedjelje Muke Gospodnje održana je tijekom triju euharistijskih slavlja uz koja su blagoslovljene maslinove grančice. Ranu svetu misu u 08.30 sati predslavio je supsidijar vlč. Marijan Culjak.

Središnje misno slavlje u 10.30 sati predslavio je preč. Ivica Budinšćak, upravitelj Nadbiskupskog dvora i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Zagrebačke nadbiskupije uz koncelebraciju vlč. Ivana Lukića i vlč. Viktora Emanuela Vega Ortega koji su na studiju u Rimu te domaćeg župnika Branka Riseka.

Na početku ophoda kod ulaza u crkvu pročitano je evanđeosko izvješće Evanđelje po Luki (19,28-40;) a preč. Budinšćak blagoslovio maslinove grančice i sabrani narod Božji u crkvi. Vjernike je obredni spomen uveo u duhovno zajedništvo s Kristovim mesijanskim svečanim ulaskom u Jeruzalem te je Crkva nastavila pobožni hod u slavlju euharistije, slušajući liturgijska čitanja praćena pjevanjem i navještajem Evanđelja – Muke Gospodina našega Isusa Krista po Luki. Predslavitelj Budinščak  u propovijedi je istaknuo važnost razumijevanja Isusove muke, boli ljubavi za nas podnesene i žive Crkve izrasle iz križa Ljubavi i želim da svi zajedno u ovom Velikom tjednu toga svi budemo svjesni. Ne gubimo nadu, izvucimo tu radost  koju nam Isus u Evanđelju svjedoči. Budimo kao ovo cvijeće koje imate u rukama, kao maslinove grančice koja nam poručuju „živa sam“  te oživimo Isusa u ovome tjednu, prije svega u svojim srcima, zatim u obiteljima, bližnjima, u našim odnosima da radosno možemo ove blagoslovljene dane uskrsnuti i biti drugačiji.

Nekada je postojao običaj umivanja u cvijeću na današnji dan pa vas pozivam da danas i ovoga tjedna svi primijete da smo kršćani, da smo bili „umiveni“ na izvoru Božje ljubavi prema svakom čovjeku, da idemo kroz život s Isusom u svim životnim situacijama. Prečasni Ivica poziva da ne dopustimo da nas ovoga tjedna križ i poteškoće stisnu  već da pronađimo snage dignuti se i krenuti dalje  jer to je Isus upravo učinio za sve nas. Ovih nekoliko mojih misli neka vam budu poticaj, a ove riječi muke Isusovog života koje smo slušali bude ohrabrenje i nadahnuće. Nikada nemojte zaboraviti da vas Isus voli upravo takvi kakvi jeste i poziva svakoga dana da budemo što više sličniji njemu – zaključuje homiliju preč. Budinšćak. Liturgijsko pjevanje na središnjem nedjeljnom misnom slavlju animirao je zbor mladih župe sv. Jelene Križarice.

Nakon misnih slavlja župljani su mogli razgledati izložbu pisanica i slika radova koje je izradio vlč. Marijan Culjak čiji je prihod od prodaje namijenio za potrebe župnog Caritasa.

U 16:00 sati od kapele sv. Antuna do župne crkve održan je župni križni put koji zaključen s misnim slavljem kojeg je predslavio župnik Branko Risek.

Na kraju župnik zahvaljuje vjernicima na odazivu te ih poziva da u ovim blagoslovljenim nadolazećim danima duhovno obogate svoje srca i duše kako bi radosno na blagdan Uskrsa klicali svečano „Aleluja“!

Darko Fiket, župni medijski suradnik