Nedjelja Pedesetnice Duhovi (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u  pamet sve što vam ja rekoh.“ Riječ Gospodnja.

Razmišljanje uz svetkovinu Duha Svetoga:

 Već od samog početka javnog djelovanja Isus se trudi poučiti svoje učenike o tome kako Bog nije ‘samotnjak’ nego je trojstven u jedinstvu i jedinstven u trojstvu. Neprestano naglašava kako nije došao sam od sebe nego ga je poslao Otac a on i Otac su jedno. „Ja sam u Ocu i Otac u meni!“ Ono što ih neraskidivo povezuje jest ljubav. Ta ljubav je sam Duh Sveti koji za zemaljskog života djeluje u Sinu i po Sinu, a nakon Isusova Uskrsnuća i Uzašašća u nebo on, na poseban način, djeluje po apostolima to jest: po Crkvi i u Crkvi. U današnjem Evanđelju Isus ga naziva Braniteljem. Toga Branitelja, Duha Svetoga, apostoli primaju na vidljivi način na blagdan Pedesetnice koji nazivamo blagdanom Duhova ili rođendanom Crkve. Isus odlazi a Branitelj ostaje zauvijek. On brani apostole i Crkvu od zabluda i krivog tumačenja Svetoga Pisma. Brani ih od neprijatelja u progonstvima, jača ih i krijepi u trenucima mučenja i prisila na otpad od Isusove istine. Duh Sveti vodi Crkvu i crkveno učiteljstvo kroz mukotrpnu ljudsku povijest.

 Apostoli primaju Duha Svetoga u plamenim jezicima da mognu biti gorljivi navjestitelji Radosne vijesti. Duh Sveti nadahnjuje pojedince i zajednicu da čini dobro u svijetu zla, da svjedoči istinu kada laž želi zavladati čovjekom. Duh Sveti potiče na dobro, na zauzimanje za život, na očuvanje prirode i svega stvorenoga. On uvijek usmjerava na Isusa i njegovo djelovanje u Očevo ime. Mi kršćani primili smo Duha Svetoga u sakramentu Krštenja a posebno u sakramentu Svete potvrde da bi mogli Isusa prepoznati u ljudima koji pate, u slabima i bolesnima, u progonjenima i odbačenima, da bi ga mogli nasljedovati i s njime prolaziti svijetom čineći dobro.  Djelo je Duha ljubav među supružnicima, među roditeljima i djecom, jedinstvo unatoč razlikama, mir među narodima. Sve što je dobro na ovome svijetu i u samom čovjeku djelo je Duha Svetoga.